.

Ruská polievka boršč

Najznámejšia ruská polievka je boršč, dnes sme ju pripravili podľa receptu pani Terézie Vansovej. Červená polievka sviežej paradajkovo kapustovej chuti a vône s vkladom kúskov vareného mäsa, dochutená smotanou. Výdatná desiatová polievka.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Ruská polievka boršč

Ruská polievka boršč  Ruská polievka boršč / Vansová
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

49 / Recept - ruská polievka boršč

Boršč sa môže pripraviť tiež v dobe zakáľania, kde jesto bravčovina, ináč môže sa vziať bársktoré mäso, i miešané. Mäso, ktoré pokrája sa na menšie kusy, postaví sa na oheň, s primeranou mierou vody a nechá zovrieť; potom soberie sa pena, vloží sa zelenina, ako mrkev, kaleráb, petržľan, cibuľa a krem tej ešte i cvikľa, i osoliť sa musí. Keď to povrelo, scedí sa polievka do druhej nádoby (mäso nechá sa zakryté variť), do polievky pridá sa kapusty, buď sviežej alebo zo suda. Kto chce mať kyslejšiu, pridá i kapustnice. To sa zase spolu varí, kým je kapusta nie dosť mäkká. Za tým sa dajú drobno pokrájané zemiaky a prileje sa zavarených paradajok. Do polievkovej misy naleje sa kyslej smotany, na to vrelá polievka a mäso. Keď jesto, i drobno krájaný kôpor. Kto nechce zemiaky, môže ich vynechať.

Suroviny - ruská polievka boršč

  • bravčovina
  • zelenina
  • mrkev
  • kaleráb
  • petržľan
  • cibuľa
  • cvikľa
  • kapusta
  • kapustnica
  • zemiaky
  • paradajky
  • kyslá smotana
  • krájaný kôpor

 

Podobné recepty

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom