Zemiaková polievka patrí k jednoduchým teplým pokrmom, vyskúšajte postup podľa pani spisovateľky Vansovej. My sme ho vylepšili trochou zeleniny. Výborná teplá polievka padne dobre ako večera po dlhom studenom dni.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Zemiaková polievka
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
59 / Recept - zemiaková polievka
Očistené a umyté zemiaky pokrájajú sa na úhľadné kocky a postavia do vrelej vody. Hneď sa i posolia, a kto má rád, pridať môže máličko rasce a drobno krájanej cibuľky. Kým zemiaky vrú, urobí sa tmavá zápražka, do ktorej dá sa cibuľka a málo papriky alebo čierneho korenia. Niekto radšej majorán. Keď sa zápražka usmažila, zaleje sa a nechá so zemiakmi máličko povrieť, kým sú mäkké. Rozvariť sa nemajú.
Suroviny - zemiaková polievka
- Zemiaky
- Soľ
- Rasca
- Cibuľa
- Múka
- Maslo
- Červená paprika
- Čierne korenie
- Majorán
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom