Táto pochúťka je ešte známa z jedálnička našej starej mamy, zatrepaná šunková polievka si vyžaduje celý kus kvalitnej šunky, ktorú uvaríme vo vode a vývaru pripravíme lahodný pokrm, zatrepanú polievku s púšťaným vajcom. Terézia Vansová nás naučí, ako zatrepať polievku mliekom a vajíčkom, keď nemáme smotanu. Výdatná desiatová polievka.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Šunková polievka
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
50 / Recept - šunková polievka
Keď sa šunka uvarila, vyberie sa na misu a odloží, polievka nechá sa vystydnúť. Masť sa soberie, vypraží a odloží k rozličnému upotrebeniu. Do hrnca naleje sa toľko polievky, ako je potrebné, postaví sa na oheň, nechá zovrieť, a keď vrie, pritrepe sa smotanou a múkou. V nedostatku smotany zbaví i dobré mlieko, ku ktorému pridá sa jedno-dve vajíčka. Keď polievka i so zátrepkou zovrela, dajú sa do nej vajíčka, rátajúc na každú osobu po jednom, pričom sa musí pozor dávať, aby sa vajíčka nerozišly, ako i na to, aby sa príliš na tuho neuvarily. Bielok musí byť tuhý, ale žĺtok mäkký. Ako príchuť sa pridá bobkový list a korenia. Potom sa pridá octu alebo citrónovej šťavy. Ku polievke sa môže pridať smažená žemlička alebo zemiaky s rascou varené alebo i smažené.
Suroviny - šunková polievka
- Šunka
- Masť
- Polievka
- Smotana / mlieko
- Múka
- Vajíčko
- Ocot / citrónová šťava
- Žemlička
- Zemiaky
- Rasca
- Soľ
- Bobkový list
- Korenie
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom