.

Kačacia polievka

Počas kačacích hodov sa k pečenej kačacine hodí kačacia polievka. Podobný vývar, aký sa robí zo sliepky, má tmavšiu farbu, odporúča sa jemne zahustiť kačacou zápražkou. Chuťovo jedinečná polievka sa môže zaradiť medzi najfajnovejšie polievky spolu so slepačou a husacou.

» Slovenská kuchyňa » polievky » Kačacia polievka

Kačacia polievka  Kačacia polievka

Príprava - Kačacia polievka s pečienkovými knedlíčkami

Zaradenie: polievky

Kačací skelet a všetky odrezky dáme variť spolu s vnútornosťami (žalúdok, srdce). Pridáme koreňovú zeleninu a soľ. Medzitým si z pečienky urobíme knedličky: pečienku zomelieme (so strúčikom cesnaku – opatrne, radšej žiadne lebo priveľa preráža chuť polievky), pridáme vajíčko, soľ, č. korenie, strúhanku. Všetko premiešame a tvarujeme guľky o priemere asi 1 cm. Ruky si namáčame vo vode. Asi po 1,5 hod polievku scedíme, mäso oberieme, vnútornosti nakrájame aj s troškou zeleniny. Na 2 lyžice kačacej masti (zarovnané) pridáme 1 lyžicu hladkej múky a pripravíme svetlú zápražku, ktorú vlejeme do vývaru, vložíme uvariť knedlíčky a nakrájanú zeleninu s vnútornosťami. Dobrú chuť!

Alternatíva: z pečenej kačky odložíme všetky kosti, prípadne aj kožky a vyvaríme. Tiež výborná kačacia polievka.

Suroviny

  • Kačací skelet a vnútornosti
  • Pečienka
  • Koreňová zelenina
  • Vajíčko
  • Strúhanka
  • Kačacia masť
  • Hladká múka
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
  • Cesnak

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - sekcia polievky,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

2 komentáre:

  1. Domáca slepačia polievka si našla miesto na slovenských stoloch. Hlavne v zimných mesiacoch padne vývar zo sliepky na zdravie. Pri varení hydiny nám vždy zostanú aspoň malé odrezky a kosti, z ktorých pripravíme jemnú, lahodnú a silnú polievku. Milujú ju deti i dospelí. Ozdravuje po chorobe ako je viróza, prechladnutia. Vtedy je táto polievka hotovou medicínou.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zeleninu očistíme a vložíme do hrnca, osolíme, okoreníme, pridáme cesnak, menšiu cibuľu, umyté kuracie skelety, krky, kosti, vnútornosti a iné časti kuraťa. Všetko zalejeme studenou vodou a privedieme do varu. Oheň stiahneme a pomalým varom privedieme do zmäknutia zeleniny a mäsa. Polievku scedíme cez jemné sito. Mäso aj zeleninu nakrájame na kúsky, vložíme do polievky, pridáme uvarené cestoviny a na záver pažítku. Dobrú chuť a na zdravie!

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom