.

Plnené kaleráby

Roztomilý plnený kaleráb poteší každého pri stole. Môžu byť plnené mäsom alebo vegetariánskou plnkou a dochutené kôprom, cesnakom a zelenou cibuľkou. Sú chutným, šťavnatým a trochu neobvyklým jedlom, použiteľné aj ako vklad do polievky.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Plnené kaleráby

Plnené kaleráby  Plnené kaleráby
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

65 / Recept - Plnené kaleráby

Vezme sa toľko mladých kalerábov (najlepšie sú modré, viedenské), koľko je osôb pri stole. Očistia sa, obiela, ale tak, že vršok s mladými lístkami a srdiečkom ostane. Tento vršok sa na spôsob pokrievočky skrojí a na bok položí. Kaleráby sa umyjú, každý sa ostrým, končitým nožom vydlube, aby hodná jamka povstala. To, čo sa z kalerábov vykrojilo, sa drobno poseká, na masle, s prídavkom drobno krájanej cibuľky a petržľanu uparí, i posolí. Tiež pridá sa štipka čierneho korenia a na 6 kalerábov počitujúc 2 celé vajíčka, ktoré sa do duseného a vychladnutého kalerábu pomiešajú. Konečne pridá sa i rožkových omrviniek, rozmieša sa a touto plnkou plnia sa kaleráby. Na každý naplnený kaleráb priloží sa vršok, priviaže čistou cvernou alebo pamokom, aby sa nerozišlo. Tieto kaleráby vložia sa do hlinenej alebo emailovanej nádoby, na ne scedí sa polievka, buď chudšia hovädzia alebo i zapražená, potom nechajú sa variť, kým sú kaleráby nie mäkké. Do tejto polievky zavárajú sa ešte i omrvinkové halušky. Pred nastolením roztrepe sa v hrnčeku jedno vajíčko s niekoľkými lyžicami sladkej smotany, to vleje sa do vriacej polievky, nechať prísť do varu (variť sa nesmie) a nastoliť. Plnené kaleráby môžu sa dať i do rakovej polievky.

Suroviny - Plnené kaleráby

  • Kaleráby
  • Maslo
  • Cibuľa
  • Petržlen
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Vajíčka
  • Rožky
  • Smotana

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom