.

Zapražená polievka

Rýchla zapražená polievka patrí k najlacnejším receptom na teplé jedlo. Stačí štipka rasce, trocha masti a múky a máme z čoho prežiť, dokonca si pochutiť a zahriať sa. Vyskúšali sme verziu tejto polievky podľa pani spisovateľky Vansovej, len sme ju vylepšili vývarom z fazule.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Zapražená polievka

Zapražená polievka  Zapražená polievka
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

56 / Recept - zapražená polievka

Zápražka sa urobí lebo z masla, masti, alebo i z údenej slaniny. Táto je veľmi chutná, keď sú škvarky nie rozmočené. Zápražka musí byť tmavá, nie veľmi hustá. Do zápražky sa dáva, podľa toho, aká má byť polievka, lebo cibuľky, lebo petržľanu, do rascovej dá sa rasca, ktorá sa má potĺcť, aby sa lepšie vyvarila. Rasca sa môže i okrem toho uvariť a precediť na hotovú zápražku. Do rascovej sa nič nezavára, najviac ak sa vajíčko zabije, alebo vyleje sa do misky na pokrájaný chlebík alebo rožky. Do iných zaprážaných polievok zavárať sa môže cesto tak, ako i do hovädzej polievky.

Suroviny - zapražená polievka

  • Maslo, masť, slanina
  • Cibuľa
  • Petržlen
  • Rasca
  • Vajce
  • Chlieb, rožky
  • Cestoviny

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom