.

Polievka ruský boršč

Svetlá, mierne červenkastá polievka, jemne nakyslej, mäsovej, korenenej a zeleninovej vône a chuti, redšej konzistencie, s vložkou na kocky nakrájaného mäsa a zemiakov a na rezance nakrájanej koreňovej zeleniny, červenej repy a kapusty.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Polievka ruský boršč

Polievka ruský boršč
  Polievka ruský boršč / NRTP-10-3-40

Polievka ruský boršč

Zaradenie: polievky

Postup: Starostlivo umyté a rozsekané kosti vložíme do vhodnej nádoby, pridáme opláchnuté hovädzie a bravčové mäso, zalejeme stanovenou dávkou vody, uvedieme do varu, zmiernime plameň, mierne osolíme, pridáme bobkový list a nové korenie, olúpanú a rozkrájanú cibuľu a varíme na miernom ohni najmenej 2 hodiny - bravčové mäso vyberieme skôr, aby sa nerozvarilo. Po uvarení hovädzieho mäsa vývar precedíme cez husté sitko, pridáme očistenú, opláchnutú a na hrubšie rezance nakrájanú koreňovú zeleninu a hlávkovú kapustu, olúpané, opláchnuté a na kocky nakrájané zemiaky, pláchnuté a na menšie kúsky nakrájané paradajky a krátko povaríme.

Slaninu zbavíme kože, nakrájame na menšie kocky, mierne ju rozškvaríme, speníme na nej zľahka papriku a pridáme do polievky. Preosiatu múku starostlivo rozšľaháme so smotanou, za stáleho premiešavania vlejeme do polievky a varíme najmenej 1/2 hodiny. Potom do polievky pridáme uvarenú, olúpanú červenú repu nakrájanú na hrubšie rezance, vložíme kocky nakrájaného hovädzieho a bravčového mäsa, polievku dochutíme citrónovou šťavou a cukrom a znovu krátko povaríme. Hotovú polievku dochutíme polievkovým korením.

Suroviny - polievka ruský boršč

Jedna porcia polievky - 0,33 litra. Použité suroviny postačujú na desať porcií jedla.

  • Hovädzie mäso predné b. k. alebo orez - 500 g
  • Bravčové pliecko b. k. alebo orez - 150 g
  • Kosti riedke - 300 g
  • Voda pitná - 2500 g
  • Soľ - 30 g
  • Bobkový list - 0,2 g
  • Nové korenie - 2,2 g
  • Cibuľa - 50 g
  • Zelenina koreňová - 150 g
  • Kapusta hlávková - 200 g
  • Zemiaky - 175 g
  • Paradajky - 100 g
  • Cukor - 10 g
  • Slanina s kožou - 50 g
  • Paprika mletá sladká - 10 g
  • Múka hladká - 30 g
  • Smotana 12% - 100 g
  • Červená repa - 50 g
  • Citróny - 100 g
  • Polievkové korenie - 10 g
  • Množstvo hotového jedla: 3430 g

 

Podobné recepty

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - sekcia polievky,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom