Svetlá, mierne červenkastá polievka, jemne nakyslej, mäsovej, korenenej a zeleninovej vône a chuti, redšej konzistencie, s vložkou na kocky nakrájaného mäsa a zemiakov a na rezance nakrájanej koreňovej zeleniny, červenej repy a kapusty.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Polievka ruský boršč
Polievka ruský boršč
Zaradenie: polievky
Postup: Starostlivo umyté a rozsekané kosti vložíme do vhodnej nádoby, pridáme opláchnuté hovädzie a bravčové mäso, zalejeme stanovenou dávkou vody, uvedieme do varu, zmiernime plameň, mierne osolíme, pridáme bobkový list a nové korenie, olúpanú a rozkrájanú cibuľu a varíme na miernom ohni najmenej 2 hodiny - bravčové mäso vyberieme skôr, aby sa nerozvarilo. Po uvarení hovädzieho mäsa vývar precedíme cez husté sitko, pridáme očistenú, opláchnutú a na hrubšie rezance nakrájanú koreňovú zeleninu a hlávkovú kapustu, olúpané, opláchnuté a na kocky nakrájané zemiaky, pláchnuté a na menšie kúsky nakrájané paradajky a krátko povaríme.
Slaninu zbavíme kože, nakrájame na menšie kocky, mierne ju rozškvaríme, speníme na nej zľahka papriku a pridáme do polievky. Preosiatu múku starostlivo rozšľaháme so smotanou, za stáleho premiešavania vlejeme do polievky a varíme najmenej 1/2 hodiny. Potom do polievky pridáme uvarenú, olúpanú červenú repu nakrájanú na hrubšie rezance, vložíme kocky nakrájaného hovädzieho a bravčového mäsa, polievku dochutíme citrónovou šťavou a cukrom a znovu krátko povaríme. Hotovú polievku dochutíme polievkovým korením.
Suroviny - polievka ruský boršč
Jedna porcia polievky - 0,33 litra. Použité suroviny postačujú na desať porcií jedla.
- Hovädzie mäso predné b. k. alebo orez - 500 g
- Bravčové pliecko b. k. alebo orez - 150 g
- Kosti riedke - 300 g
- Voda pitná - 2500 g
- Soľ - 30 g
- Bobkový list - 0,2 g
- Nové korenie - 2,2 g
- Cibuľa - 50 g
- Zelenina koreňová - 150 g
- Kapusta hlávková - 200 g
- Zemiaky - 175 g
- Paradajky - 100 g
- Cukor - 10 g
- Slanina s kožou - 50 g
- Paprika mletá sladká - 10 g
- Múka hladká - 30 g
- Smotana 12% - 100 g
- Červená repa - 50 g
- Citróny - 100 g
- Polievkové korenie - 10 g Množstvo hotového jedla: 3430 g
Podobné recepty
- Ruská polievka boršč (Vansová)
- Ruská polievka (Babilon)
Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - sekcia polievky,
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom