Výbornú inšpiráciu mi priniesla kniha od T. Vansovej, uvariť chutnú karfiolovú polievku, ktorú veľa ľudí nemá v obľube, kvôli nepresvedčivej chuti tejto zeleniny. Stačí ju vhodne ochutiť rozmixovať a jemný krém poteší každého vegana.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Karfiolová polievka
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
58 / Recept - karfiolová polievka
Karfiol pokrája sa na malé kúsky a uvarí sa v slanej vode. Pripraží sa svetlou maslovou zápražkou, dá sa do nej drobno krájaný petržľan a podáva sa so žemličkou na kostky pokrájanou a na masle a petruške usmaženou. Cele tak pripraviť sa môže polievka i z chresti (špárgle).
Suroviny - karfiolová polievka
- Karfiol
- Múka
- Maslo / olivový olej
- Petržlen
- Soľ
- Smažená žemľa
- Korenie
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom