Údené mäso zvykneme variť na veľkonočné sviatky alebo vianoce, to sa varí v kyslej kapuste. Ak ho uvaríme iba vo vode, môžeme ju schasnovať na dobrú geršňovú polievku. Recept od pani Terezy Vansovej je jednoduchý a polievka z údenej bravčoviny je veľmi chutná.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Polievka z údenej bravčoviny
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
46 / Recept - polievka z údenej bravčoviny s hrachom a krúpkami (geršňou)
Dobrá údená bravčovina postaví sa s hrachom do studenej vody. Keď zovrie, pridajú sa krúpky, ktorých má byť aspoň o tretinu menej ako hrachu. Pritom pridá sa i zelenina, korenie a soľ. Kto chce, môže dať hrach lúpaný. Keď je hrach a geršľa uvarená, pridajú sa na drobné kúsky pokrájané zemiaky, prileje sa podľa potreby vriacej vody, ochutná, či je dosť slaná a nechá povrieť, kým sú i zemiaky nie dovarené. Keď sa dovára, pridá sa drobno sekaná pažítka alebo zelený petržľan a podľa ľúbosti i korenie. - Miesto hrachu môže sa dať i fazuľa.
Suroviny - polievka z údenej bravčoviny s hrachom a krúpkami (geršňou)
- Bravčové mäso údené
- Hrach / fazuľa
- Krúpy
- Zelenina
- Korenie
- Soľ
- Mrkva
- Cibuľa
- Petržlen
- Zeler
- Zemiaky
- Pažítka / zelený petržlen
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom