.

Tarkanová polievka

Byliny sú nevyhnutnou súčasťou zdravého varenia, každá slovenská kuchyňa bola v minulosti zásobená divo rastúcimi bylinkami ako púpava, žihľava, harmanček, myší chvost. Práve poslednému menovanému sa hovorí tiež tarkan alebo rebríček obyčajný, ktorý má účinky na tráviaci systém, preto sme vyskúšali tarkanovú polievku podľa receptu pani Vansovej.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Tarkanová polievka

Tarkanová polievka  Tarkanová polievka / Vansová
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

51 / Recept - tarkanová polievka

Do svetlej maslovej zápražky dá sa hodne drobno sekaného tarkanu (řebříček), nechá sa troška podusiť, potom zaleje sa slabšou hovädzou polievkou, v ktorej varil sa jazyk. Tak zapražená má sa ešte málo povariť, za tým sa precedí, znovu postaví sa na oheň, pridá sa veľmi drobno krájaného čerstvého tarkanu, pritrepe sa kyslou smotanou s prídavkom málo múky a keď zovrie, dá sa, ako pri šunkovej polievke, niekoľko vajíček. Potom dá sa octu alebo citrónovej šťavy a podľa potreby soli a inej príchuti.

Suroviny - tarkanová polievka

  • Maslo
  • Tarkan
  • Polievka
  • Múka
  • Kyslá smotana
  • Vajíčka
  • Ocot / citrónová šťava
  • Soľ
  • Korenie

 

Herbár - rebríček obyčajný

Rebríček obyčajný (Achillea millefolium), ľudovo nazývaný tarkan, myší chvost, stolistník,.. je liečivá rastlina z čeľade astrovité. Názov rebríček si vyslúžil vďaka svojim viacnásobne priečkovitým listom, ktoré sú pre neho typické. Svoj botanický názov Achillea zase získal podľa antického bojovníka, ktorý ho podľa mýtov používal na hojenie rán. Bylinka sa na tento účel využíva aj dnes a významné je aj jej pôsobenie na tráviacu sústavu. Rebríček obyčajný má horkú chuť práve vďaka látkam, ktoré podporujú tvorbu žlče, napomáhajú tráveniu a miernia kŕče. Využitie rastliny je však podstatne širšie, preto by mala byť súčasťou každej domácej lekárne a kuchyne. Užívať sa odporúča krátkodobo a v malých dávkach.

V mnohých ohľadoch, najmä svojou všestrannosťou využitia je Rebríček obyčajný podobný harmančeku.

  • dezinfikuje, má protizápalové a hojivé účinky
  • podporuje trávenie a chuť do jedla
  • odstraňuje hnačku a nadúvanie
  • zvyšuje produkciu žalúdočných štiav a tlmí kŕče
  • podporuje potenie
  • upokojuje
  • znižuje horúčku, mierni kašeľ
  • podporuje látkovú výmenu, čistí krv
  • znižuje tlak
  • posilňuje cievne steny, zastavuje krvácanie
  • lieči zápaly močového ústrojenstva
  • reguluje menštruačný cyklus
  • podporuje hojenie rán (zvonka), popálenín a kožných neduhov (vredy, vyrážky, ekzém, mastná alebo popraskaná pleť)
  • potláča zápal dutiny ústnej a zápach z úst (kloktadlo)

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom