.

Karfiolový perkelt

Rýchle a ľahké jedlo karfiolový perkelt s cestovinami je vhodné pre pôstne obdobie. Jemne papriková aróma, chuť vareného karfiolu a cibuľového základu v omáčke zahustenej do polohustej viskozity privítajú vegetariáni aj jedinci s rôznymi stravovacími obmedzeniami. Ak už nejete mäso a milovali ste kura na paprike, pripomeňte si ho touto bezmäsitou verziou. Budete potešení.

» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Karfiolový perkelt

Karfiolový perkelt
Karfiolový perkelt s cestovinami

Recept - Karfiolový perkelt

Zaradenie: Tradičné recepty / Bezmäsité pokrmy

Na ceste od mäsožravca, cez všežravca, k vegetariánovi sa nám zrodil v hlave tento recept na karfiolový perkelt. Svieže, ľahké jedlo, rýchla príprava, príjemné zažívanie sú len niektoré z výhod, ktoré iste mnohých presvedčia k vyskúšaniu. My sme boli nadšení už pri prvom uvarení. Od tých čias si varíme karfiolový perkelt niekoľko krát za rok, vždy keď vyvstane niekomu chuť na paprikáš. Trvá to niekoľko rokov, kým sa staré zvyky prerobia podľa nových pravidiel ;)

Postup prípravy: Dobre umytý karfiol rozoberieme na menšie ružičky, ktoré zľahka osmažíme na cibuľovo-paprikovom základe. Karfiolové končeky takto získajú krásne paprikové sfarbenie. Potom podlejeme trochou vývaru, pridáme soľ, nové korenie, bobkový list a varíme takmer do mäkka. Pred dovarením karfiolu (doba varenia je krátka cca 10-15 min., rozvarenie karfiolu je nežiadúce) si pripravíme zátrepku z mlieka a múky. My použijeme namiesto mlieka kyslú smotanu a múku polohrubú. Zahustiť sa dá aj iným spôsobom (kto nemôže múku, použije postupy zahusťovania pri bezlepkových diétach a podobne). Krátko povaríme, aby nebolo cítiť múku a jedlo sa chuťovo previazalo. Medzitým si v slanej vode uvaríme cestoviny do mäkka, scedíme a prelejeme studenou vodou. Ohriate ich podávame ku karfiolovému perkeltu ako prílohu. Ak sme na cestoviny nároční, môžeme ich pripraviť podľa princípov "Al Dente".

Vylepšenia: menšie problémy môžu vzniknúť, ak si neuvedomíme krátku dobu varenia karfiolu a trochu sa zamotáme s cestovinami a prípravou zátrepky. Aby sa nám karfiol nerozvaril, keďže na dovarenie múky v záverečnej fáze potrebujeme min 10 minút (ideálne 20 minút), vyberieme karfiol z hrnca a ponecháme v hrnci iba šťavu. Tú zahustíme pripravenou zátrepkou a varíme, ako dlho treba. Karfiol pridáme až pred odstavením a všetko bude správne dovarené ;)

Výbornou prílohou ku karfiolovému perkeltu sú nokerle.

Suroviny - Karfiolový perkelt

Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné, možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • Tuk
  • Cibuľa
  • Mletá paprika
  • Karfiol
  • Vývar
  • Nové korenie
  • Bobkový list
  • Soľ
  • Múka
  • Mlieko
  • Cestoviny
  • Voda

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Dano Slovák,
Slovenská kuchyňa,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom