Keď je chladné počasie, nie je nič lepšie na večeru ako horúca miska polievky. Chutná a na živiny veľmi bohatá zeleninová polievka podľa receptu spisovateľky Vansovej patrí doslova medzi lieky. Uvarili sme veľký hrniec, aby pre deti vyšlo na tri dni po sebe. Polievka je hotová za pol hodiny.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Polievka zeleninová (zapražená)
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
57 / Recept - polievka zeleninová (zapražená)
Rozličnú zeleninu očistiť, umyť, na pekné, rovné rezance pokrájať a do horúcej vody postaviť. Keď jesto, pridať i vylúpaný zelený hrášok, karfiol a chresť. Keď zelenina troška povrela, posolí sa a pridá sa dobrá ryža, na každú osobu rátajúc asi jedácu lyžicu (môže byť i menej, lebo ryža navre). Potom sa polievka zapraží maslovou zápražkou, do ktorej príde drobno krájaná cibuľka a zelený petržľan. Ku zelenine môžu sa pridať i dva-tri pokrájané zemiaky. Kto chce, môže si polievku okoreniť šafranom, muškátovým kvetom, korením alebo paprikou.
Suroviny - polievka zeleninová (zapražená)
- Zelenina
- Mrkva
- Petržlen
- Kaleráb
- Zeler
- Kel
- Kapusta
- Paradajky
- Cibuľa
- Pór
- Cesnak
- Hrášok
- Karfiol
- Špargľa (chresť)
- Ryža
- Maslo
- Múka
- Zemiaky
- Šafrán
- Muškátový kvet
- Korenie
- Soľ
- Sladká paprika
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom