.

Hydinový perkelt z kuracích žalúdkov

Pod týmto vtipným názvom „pörkölt“ sa skrýva veľmi chutné jedlo. Recepty, ktoré kombinujú papriku a cibuľu sa v maďarskej kuchyni považujú za klasické. Pod pojmom pörkölt sa rozumie všetko, čo je smažené nadrobno nakrájané s cibuľou, potom posypané paprikou a dusené. To isté jedlo, ale dusené v kyslej smotane, sa nazýva paprikáš.

» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Hydinový perkelt

Hydinový perkelt  Hydinový perkelt z kuracích žalúdkov

Ako pripraviť hydinový perkelt

Zaradenie: hlavné jedlo - tradičné recepty

Kuracie žalúdky nakrájame na malé kocky. Očistené 2 stredne veľké cibule nasekáme najemno, opražíme na oleji do sklovita, vložíme žalúdky a restujeme ich, pridáme soľ, červenú mletú sladkú papriku, premiešame a zalejeme vývarom alebo vodou, pridáme 5 guličiek nového korenia a v tlakovom hrnci dusíme asi 1 ½ hodiny. Hrniec schladíme pod studenou vodou, otvoríme a ďalej varíme na miernom ohni. Z mlieka a hladkej múky si pripravíme zátrepku (2 dl mlieka a 1 kopcom lyžica hladkej múky), ktorú za stáleho miešania privedieme do varu, pridáme 30% smotanu a prevaríme. Podávame teplé s haluškami (nokerle), alternatívou môžu byť cestoviny.

Suroviny

  • Kuracie žalúdky alebo srdiečka
  • Cibuľa
  • Hladká múka
  • Olej
  • Mlieko
  • Smotana na varenie (30% tuku)
  • Mletá červená paprika
  • Soľ
  • Nové korenie

Ako pripraviť nokerle

Zaradenie: hlavné jedlo - prílohy

Polohrubú múku zmiešame s 1 vajcom a vodou, pridáme štipku soli. Vypracujeme si vláčne (polotuhé) cesto, ktoré si dáme na lopatku a nožom odkrajujeme kúsky do osolenej vriacej vody. Po vyplávaní na povrch ich scedíme, prepláchneme teplou vodou a odkvapkané vložíme do misy. Ešte teplé ich prelejeme olejom a premiešame (nebudú sa tak lepiť). Prebytočné halušky sú dobré so slaninkou s vajcom, tvarohom, škoricou a cukrom....

Suroviny na nokerle (halušky)

  • Polohrubá múka
  • Vajce
  • Voda
  • Soľ

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
šéfredaktor Dano Slovák,
Slovenská kuchyňa,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

4 komentáre:

  1. Anonymný19:57:00

    Perkelt (pörkölt) je samozrejme bez smotany. So smotanou je paprikás. Chodte sa o tom presvedčit do Madarska a opravte názov.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ujo si asi nevšimol názov blogu - SLOVENSKÁ KUCHYŇA. Nechodíme sa presviedčať do Maďarska, čo a ako varia tam. Informujeme o tom, čo tu u nás varili naše mamy a ich mamy a mamy ich mám po stáročia. Veď keď si niečo prispôsobili a pretvorili po svojom, tak oné jedlo vylepšili a vytvorili slovenskú verziu. Toto mapujeme. Nezaujíma nás, ako sa varí napr. "knedlo-vepřo-zelo", my si robíme bravčové pečené s kapustou. Aj priatelia z Čiech sa zalizujú, keď im ho ponúkneme ;-)

      Možno by ste mohli prísť na koštovku a ochutnať náš hydinový perkelt z kuracích žalúdkov, ako ho robíme u nás v Detve. Po autobusoch by z Maďarska prichádzali na tú dobrôtku. Pekný deň!

      Odstrániť
  2. Anonymný6:05:00

    A aká bola pointa, Ferencz Várösz ?

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom