Keď mi dedko rozprával, ako ho v 50. rokoch zavreli do väzenia, ako politického väzňa - nepriateľa komunistického režimu - vraj mali často hrachovú polievku a hrachovú kašu. Volali to atomkaša, vraj v tom aj lyžica stála, také to bolo husté jedlo. Na druhú stranu vraj hrach bol jediné jedlo, ktoré sa tam dalo jesť. Urobili sme si dnes na jeho pamiatku hrachovú polievku podľa receptu pani Vansovej, vyfotili ju vedľa žalúzií, aby bol obrázok čo najviac autentický a pospomínali na "staré dobré časy".
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Hrachová polievka
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
52 / Recept - hrachová polievka
Potrebná miera lúpaného hrachu sa postaví a nechá na mäkko uvariť. Zapraží sa riedkou zápražkou buď maslom alebo bravčovou masťou. Do zápražky dá sa cibuľka a petržľan. Môže sa pridať máličko geršničky alebo i zemiakov. Miesto tých ale môžu sa pridať okrem toho uvarené žemľové alebo slaninové knédliky alebo smažená žemlička. Čistá hrachová polievka pridáva sa i k rybäcím alebo iným pôstnym polievkam.
Suroviny - hrachová polievka
- Hrach
- Maslo / masť
- Múka
- Cibuľa
- Petržľan
- Krúpy
- Zemiaky
- Žemle
- Slanina
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom