Hovädzia roštenka patrí k najlepším druhom mäsa. Pripraviť sa dá na niekoľko spôsobov, jedným z najobľúbenejších je dusená roštenka na cibuli s tarhoňou alebo slovenskou ryžou. Jednoduché a zároveň exkluzívne jedlo má vynikajúcu chuť kvalitného mäsa, jemne korenisté, šťavnaté s hnedou ľahko zahustenou cibuľovou omáčkou.
» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Roštenka
Recept - Dusená hovädzia roštenka - fotorecept
Zaradenie: Tradičné recepty / Mäsité jedlá
Podobné recepty: Znojemská roštenka
Postup prípravy:
1. Príprava mäsa: odblaniť, naporcovať, (naklepať), osoliť a okoreniť.
2. Varenie mäsa: krátko osmažiť mäsové plátky, potom dusiť na cibuli a šťave.
3. Príloha: tarhoňu (slovenskú ryžu) uvaríme podľa receptu: Slovenská ryža, alter. ryža, cestoviny, knedľa.
Hovädziu roštenku umyjeme pod tečúcou vlažnou vodou, dôkladne odblaníme (viď nižšie). Mäso narežeme naprieč vláknam na pláty hrubé ako dámsky palec (cca 2 cm) osolíme a okoreníme z oboch strán, necháme chvíľku postáť, aby mäsko prešlo soľou a korením. Nahrubo nakrájanú cibuľu dáme na rozpálenú masť, po chvíli trocha osolíme a smažíme na miernom ohni čo najdlhšie, ale iba do sklovita. Hotovú cibuľku podlejeme, prikryjeme až sa vytvorí jemný sósik, potom pridávame plátky roštenky. Postupne ich ukladáme na cibuľu a opečieme krátko z oboch strán, kým sa mäsko zatiahne (obelie). Takto pripravené plátky mäsa vkladáme do hlbšieho hrnca, kam pridáme aj cibuľový základ, trocha podlejeme horúcim vývarom a pomaly dusíme.
Keď sú všetky kúsky mäsa v hrnci, podlejeme ešte toľko, aby mäso nebolo celkom zaliate a prikryté dusíme približne 40 minút až 1,5 hodiny. Dĺžka varu závisí od kvality roštenky (veku mäsa). Ak je mäso z mladého zvieraťa, bude hotové za približne pol až trištvrte hodiny. Staršie mäso sa musí variť aj dvojnásobne dlhšie. Keď je mäsko mäkučké, vytiahneme ho z hrnca a udržiavame v teple. Omáčku, ktorá vznikla z dusenia, môžeme podľa potreby ešte zredukovať (povarením odpariť). Zahusťujeme jemne, o hustotu omáčky sa postarala rozvarená cibuľka, ktorá dáva omáčke aj chuť. Ak sme cibuľku skutočne iba osmažili do sklovita, bude chuť omáčky jemná a hlboká. V prípade, že sme cibuľu pripiekli, bude omáčka nahorkastá.
Približne 20 minút pred dokončením mäsa môžeme pripraviť tarhoňu (resp. slovenskú ryžu) podľa receptu - Slovenská ryža. Je to najvhodnejšia príloha. Výbornou alternatívou je biela ryža. Podávame teplé, výborný nápoj po dusenej hovädzej roštenke je pivo, alebo číra voda.
Vylepšenia: omáčku na záver môžeme dochutiť napr plnotučnou horčicou (ale veľmi s citom). Ja osobne toto jedlo horčicou nekazím. Niekto natiera roštenku horčicou ešte pred dusením, to je tiež proces znehodnocujúci toto jedlo. Horčica spôsobí rozdiel, ako keby sme porovnávali dvoj a trojhviezdičkový hotel.Ako múku použijeme špaldovú, je šetrnejšia k črevám ako biela múka.
Hubové korenie: po osmažení plátkov mäsa pripravíme omáčku. Ja ju ozvláštnim hubovým korením. Pripravujem si vlastné hubové korenia zo sušených húb, ktoré sú vždy hlavnou zložkou, k nim pridávam ďalšie koreniny, byliny a tajné ingrediencie. Kto rozumie mäsu a hubám, vie aké kúzelné jedlá sa dajú z tejto kombinácie vykúzliť. Moje skúsenosti s výrobou hubových korenín siahajú do detstva, do tohto umenia ma zasvätila babička. Každý druh jedlých húb vytvára iné príchute, ich kombináciami dokonca vznikajú umelecké diela. Skúšajte, objavujte, varte s láskou a vaše mäsito-hríbové pokrmy budú vašim stravníkom chutiť nadovšetko.
Suroviny na dusenú roštenku
- Hovädzia roštenka
- Cibuľa
- Husacia masť
- Vývar
- Mleté čierne korenie
- Hubové korenie (vlastné)
- Soľ
- Hladká múka
Fotorecept - hovädzia roštenka dusená
Ak sa obrázky nezobrazujú správne, klik sem - Hovädzia roštenka dusená, galéria.
Na zdravie a dobrú chuť praje
šéfredaktor Dano Slovák,
Slovenská kuchyňa
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
TOP, bez komentára
OdpovedaťOdstrániť