.

Slovenská ryža

Poviete si obyčajné cestoviny, však slovenská ryža je vynikajúca príloha. Viete ju ale správne pripraviť? Vyskúšajte postup podľa nasledujúceho receptu a budete ju chcieť stále. Milujú ju deti aj dospelí, hodí sa k mäsu aj zelenine, dokonca mi chutí aj samotná len tak, s maslom;)

» Slovenská kuchyňa » Prílohy » Slovenská ryža

Slovenská ryža
Slovenská ryža

Recept - Slovenská ryža

Zaradenie: Prílohy

Slovenská ryža sa vyskytuje ako polotovar, kúpime ju v potravinách, stačí ju už iba uvariť. Od starej mamy som sa naučil zaujímavý postup prípravy slovenskej ryže (tarhone), ktorý nie je až tak bežný. Výsledok je však ohromujúci. Presvedčte sa sami, polovicu balenia uvarte podľa bežného návodu, ktorý uvádza výrobca na obale, druhú časť uvarte týmto spôsobom:

Postup prípravy: slovenskú ryžu vysypeme na panvicu a na miernom ohni ju nasucho pražíme za stáleho miešania, až kým nezíska pekný hnedastý odtieň. Sami určíme, aký tmavý odtieň chceme vytvoriť (pozor, za určitou hranicou sa jedná o spálenie). Opraženú zalejeme vodou (približný pomer voda : ryža = 2 : 1), osolíme, prikryjeme a na miernom ohni varíme do mäkka. Voda by sa mala vsiaknuť do cestovinovej ryže. Na záver pridáme malú lyžičku prepusteného masla, aby sa ryža nelepila a necháme odkrytú odpariť. Podávame teplé ako prílohu k rôznym jedlám.

Vylepšenia: v prípade, že slovenská ryža je už mäkká, ale všetka voda sa nestihla vsiaknuť, prebytočnú vodu zlejeme. V opačnom prípade (ak ryža ešte nie je hotová a voda sa vyvarila), vodu pokojne prilejeme (horúcu). To sa mi síce zatiaľ ešte nestalo (pri pomere 2:1). Pozor, toto platí len ak ryžu varíme pod pokrievkou. Uvarenú slovenskú ryžu nepremývame pod studenou vodou. Ak ste postupovali podľa návodu a uvarili si pol balenia podľa receptúry na obale a pol balenia podľa tohto receptu, získate dve vzorky. Ochutnajte a porovnajte. Aby ani jedna nevyšla nazmar, zmiešajte ich, získate zaujímavú strakatú verziu slovenskej ryže.

Suroviny - Slovenská ryža

  • Voda
  • Múka
  • Vajcia
  • Soľ

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Alojz Kaša,
Slovenská kuchyňa

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom