Vaječné škrupiny sa naplnia všelijakými dobrotami a uvaria sa vo vode. Plnka sa potom použije ako vklad do polievky. Slepé kuriatka chutia výborne a nebyť knihy Terézie Vansovej, pravdepodobne by už zostali zabudnuté v histórii.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Slepé kuriatka
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
66 / Recept - slepé kuriatka
Túto polievku uvádzame ako zvláštnosť zo zašlých časov. Kto chce, môže si túto zvláštnu pochúťku pripraviť. K tomu sa už musia pred niekoľkými dňami odkladať škrupiny z vajíčok, ale také, ktoré sú na oko celé, len malým otvorom vyfúknutý je obsah z neho. Keď je počet škrupín dostatočný, pri čom počíta sa dve na každú osobu, umyjú sa škrupiny náležite v teplej vode, poutierajú a naplnia sa nasl. plnkou: Teľacie pľúcka a srdce uvaria sa v slanej vode, potom sa s prídavkom kúska slaninky, cibuľky a pažítky posekajú; k tomu pridajú sa ešte 2-3 na tvrdo uvarené vajíčka, 1/4 litra obvarenej žltej kaše, namočená a vyžmýkaná žemlička, čierne korenie, majerán, papriky a soli a konečne vajíčka, koľko je treba. Všetko to sa spolu rozmieša, škrupiny sa pozorne naplnia, vložia do vriacej slanej vody a nechajú vrieť, kým sú asi kaša a mäso v plnke nie mäkké. Potom pripraví sa žltá maslová zápražka s cibuľkou, pridá sa polievky a konečne, ak jesto, 2-3 lyžičky sladkej smotany. Ku tejto polievke prikladá sa k tanierom stolujúcich, vedľa obvyklého náčinia i kávová lyžička, s ktorou sa plnka zo škrupín vyberá.
Suroviny - slepé kuriatka
- Vajcové škrupiny
- Teľacie pľúcka
- Srdce
- Slanina
- Cibuľka
- Vajcia
- Žemľa
- Čierne korenie
- Majorán
- Paprika
- Soľ
- Maslo
- Múka
- Smotana
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom