.

Slepé kuriatka

Vaječné škrupiny sa naplnia všelijakými dobrotami a uvaria sa vo vode. Plnka sa potom použije ako vklad do polievky. Slepé kuriatka chutia výborne a nebyť knihy Terézie Vansovej, pravdepodobne by už zostali zabudnuté v histórii.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Slepé kuriatka

Slepé kuriatka  Slepé kuriatka
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

66 / Recept - slepé kuriatka

Túto polievku uvádzame ako zvláštnosť zo zašlých časov. Kto chce, môže si túto zvláštnu pochúťku pripraviť. K tomu sa už musia pred niekoľkými dňami odkladať škrupiny z vajíčok, ale také, ktoré sú na oko celé, len malým otvorom vyfúknutý je obsah z neho. Keď je počet škrupín dostatočný, pri čom počíta sa dve na každú osobu, umyjú sa škrupiny náležite v teplej vode, poutierajú a naplnia sa nasl. plnkou: Teľacie pľúcka a srdce uvaria sa v slanej vode, potom sa s prídavkom kúska slaninky, cibuľky a pažítky posekajú; k tomu pridajú sa ešte 2-3 na tvrdo uvarené vajíčka, 1/4 litra obvarenej žltej kaše, namočená a vyžmýkaná žemlička, čierne korenie, majerán, papriky a soli a konečne vajíčka, koľko je treba. Všetko to sa spolu rozmieša, škrupiny sa pozorne naplnia, vložia do vriacej slanej vody a nechajú vrieť, kým sú asi kaša a mäso v plnke nie mäkké. Potom pripraví sa žltá maslová zápražka s cibuľkou, pridá sa polievky a konečne, ak jesto, 2-3 lyžičky sladkej smotany. Ku tejto polievke prikladá sa k tanierom stolujúcich, vedľa obvyklého náčinia i kávová lyžička, s ktorou sa plnka zo škrupín vyberá.

Suroviny - slepé kuriatka

  • Vajcové škrupiny
  • Teľacie pľúcka
  • Srdce
  • Slanina
  • Cibuľka
  • Vajcia
  • Žemľa
  • Čierne korenie
  • Majorán
  • Paprika
  • Soľ
  • Maslo
  • Múka
  • Smotana

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom