Hrášok má nízky obsah tuku, vysoký obsah bielkovín a extrémne vysoký obsah vlákniny. Tanier teplej polievky zahreje v zimných mesiacoch, vtedy by mala byť výživná, teplá polievka denna na našom stole. Hrachoví je výdatná, proteínová, upokojujúca polievka vyrobená z jemného hrachu, chutného údeného a čerstvej zeleniny. Je to jednoduché a ideálne pre chladné počasie.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Pretieraná polievka hrachová
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
53 / Recept - pretieraná polievka hrachová
Hrachová polievka je veľmi záživná i vtedy, keď sa varí bez mäsa. Obyčajne varí sa nasledovným spôsobom: Potrebné množstvo hrachu postaví sa s kúskom čerstvého (alebo i údeného) bravčového mäsa - a nechá sa zakryté variť. Keď je mäkké, urobiť riedku zápražku s cibuľkou a petržľanom, keď je žltá ako žemľa, vleje sa hrach do nej, nechá povariť, potom pretrie sa cez sito. Kto ľúbi, nech pridá okrem soli i cukru, taktiež troška sladkej smotany. K tejto polievke pridá sa na kúsky pokrájaná a usmažená žemľa alebo trhané cesto, taktiež vyprážaný hrášok, z liateho cesta malé haluštičky a pod..
Suroviny - pretieraná polievka hrachová
- Hrach
- Bravčové mäso
- Múka
- Masť
- Cibuľa
- Petržlen
- Soľ
- Cukor
- Sladká smotana
- Žemľa
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom