.

Fazuľová polievka na kyslo

Táto polievka je v základe pomerne jednoduchá, ale má odvážnu chuť, ktorá stojí za vyskúšanie sama o sebe, možno len s kúskom chrumkavého chleba na namáčanie. Recept na hrniec teplej polievky podľa Terézie Vansovej sa hodí na chladné jesenné dni.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Fazuľová polievka na kyslo

Fazuľová polievka na kyslo  Fazuľová polievka na kyslo
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

55 / Recept - fazuľová polievka na kyslo

Biela fazuľa (alebo aj iná) má sa umyť a do čistej, keď možno riečnej vody namočiť a zakrytá má stáť aspoň 12 hodín. V tej istej vode, čo bola namočená, sa postaví; keď jesto, pridá sa nejakého mäsa alebo kúsky klbásky, keď nie inšie, aspoň chudej slaninky. Takto pripravená nemusí sa ani pretierať, lebo následkom namočenia stala sa stroviteľnejšou. Pre slabšie žalúdky sa môže i pretrieť. Pridá sa i bobkový list. Keď je uvarená, pripraží sa, dá sa kyslej smotany alebo pritrepe sa mliečkom, osolí a pridá sa podľa chuti ocot. Podobne pripraviť sa môže i šošovicová polievka. Kto chce, môže ju pripraviť na sladko alebo i na kyslo.

Suroviny - fazuľová polievka na kyslo

  • Fazuľa
  • Mäso / klbásky / slanina
  • Bobkový list
  • Kyslá smotana
  • Petržlenová vňať
  • Soľ
  • Ocot
  • Múka

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom