Chudoba, nedostatok času na varenie, alebo skôr pohodlnosť dali vzniknúť jednoduchej slovenskej pochúťke zemiaky s bryndzou. Komu sa nechce variť bryndzové halušky, môže vyskúšať oveľa jednoduchší a rýchlejší recept na bryndzové zemiaky, ktoré sú chuťovo veľmi blízke bryndzovým haluškám ale oveľa rýchlejšie na prípravu. Najlepšie chutia z čerstvých nových zemiakov.
» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Zemiaky s bryndzou
Recept - Zemiaky s bryndzou
Zaradenie: Tradičné recepty
Podobné recepty: ak chceme zúžitkovať uvarené zemiaky z predchádzajúceho varenia, slovenská kuchyňa pozná niekoľko vhodných receptov: sedliacka omeleta (k zemiakom pridáme vajcia), granadír (s masťou a cestovinami), alebo bryndzové zemiaky (inšpirované bryndzovými haluškami).
Postup prípravy: olúpané a umyté zemiaky nakrájame na menšie kúsky a v slanej vode varíme takmer do mäkka (rozvarenie je nežiadúce). Vodu zo zemiakov zlejeme a do horúcich zemiakov pridáme bryndzu a horúcu masť. Kto má rád smaženú cibuľu, môže ju pridať na masť, osmažiť do zlatista a pridať k zemiakom. Hrniec prikryjeme pokrývkou a uchopíme do oboch rúk, pridŕžajúc pokrývku niekoľkými krúživými pohybmi premiešame obsah v hrnci. Takýmto spôsobom zemiaky nepopučíme a bryndza s masťou sa rovnomerne rozložia v celom objeme. Podávame teplé na tanier, na vrch ozdobíme nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou, alebo pažítkou.
Vhodný nápoj: kefír, kyslé mlieko, acidofilné mlieko, zakysánka, žinčica.
Vylepšenia: podobne ako pri bryndzových haluškách i v tomto recepte môžeme uplatniť škvarky z prerastanej slaniny, alebo kolieska pečenej resp. varenej domácej klobásy. Tieto vylepšenia už robia z jednoduchého pokrmu fajnovejšie jedlo a pôvodná pointa sa míňa účelu. Ale proti gustu žiaden dišputát!
Nevýhody, chyby: rozvarené zemiaky - príliš suché (málo omastené) jedlo - studené jedlo.
Výhody, zdravie: na rozdiel od halušiek, tento pokrm vyhovuje bezlepkovej diéte, je vhodný pre celiatikov. Privítajú aj priaznivci zdravej výživy, ktorí varia bez múky, záleží ako vnímame bryndzu a kefírové mlieko. Podľa názoru slovenská-kuchyňa.sk kyslé mlieko ako aj iné skysnuté produkty z mlieka už nie sú mlieko a majú iné účinky na ľudský organizmus. Však každý, kto má problémy s konzumáciou mlieka, musí si osobne preveriť účinky kyslých mliečnych produktov, kefírov a pod.
Suroviny - Zemiaky s bryndzou
- Zemiaky - 600 g
- Bryndza- 140 g
- Kyslé mlieko - 0,2 litra
- Cibuľa - 1ks / 100 g
- Bravčová masť - 120 g
- Petržlenová vňať - 10 g
- Soľ - 20 g
- Voda na varenie zemiakov - 0,5 litra
Zemiaky s bryndzou a škvarkami
Toto jedlo je extrémne chutné, ale rozhodne nepatrí medzi ľahké, navyše miešajú sa tu ingrediencie, ktoré by spolu nemali byť konzumované mäso-mlieko, ani mäso-zemiaky (údená slanina a masť; zemiaky; mliečny výrobok - bryndza), preto by Zemiaky s bryndzou a škvarkami mali jesť iba ak lesní robotníci, baníci a iní ťažko pracujúci. Chudáci, keď už ťažko pracujú, nech aj ťažko trávia? To asi nie je múdry prístup. Za prospešnosť zdraviu tejto kombinácii rozhodne body neprideľujeme.
Na zdravie a dobrú chuť praje
šéfredaktor Dano Slovák,
Slovenská kuchyňa
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
veľmi pekné, vyskúšané, ale bryndzové halušky sú aj tak lepšie. Originál je proste originál.
OdpovedaťOdstrániťPalec hore, nikdy som o tomto jedle nepočula, tak sme včera vyskúšali a mňamka veliká. Zaradené do obľúbených. Dík slovenská kuchyňa ;)
OdpovedaťOdstrániťRadosť, keď chutilo ;)
Odstrániť