.

Dusená kyslá kapusta

Najlepšia príloha k mäsu je dusená kyslá kapusta, minimalizuje problémy mäsitej stravy, ktorej dodáva dôležitú vlákninu. Najmä papkáči, ktorí často majú mäso na tanieri urobia dobre, ak ho zakaždým poriadnou porciou kapusty doplnia. Slovač mala kapusty v sude vždy dosť, možno aj práve pre to sme sa dobre vyvíjali.

» Slovenská kuchyňa » Prílohy » Dusená kyslá kapusta

Dusená kyslá kapusta
Dusená kyslá kapusta.

Recept - Dusená kyslá kapusta

Zaradenie: Prílohy

Postup prípravy: Dve stredne veľké cibule nadrobno pokrájané speníme na masti do zlatista, pridáme kyslú kapustu asi 1 kg (dobre vyžmýkanú) a premiešame, zasypeme 1-2 lyžicami cukru (podľa chuti) a dusíme za častého miešania. Keď sa kapusta začne "pripekať" trocha ju podlejeme vlažným vývarom, alebo vodou. Udržiavame minimum šťavy, aby sa cukor krásne vyfarboval do karamelova. Pred dovarením kapusty ju zaprášime lyžicou hladkej múky a pravidelne miešame, po troškách podlievame a varíme do mäkka a do uvarenia múky, rozvarenie kapusty je nežiadúce.

V druhej nádobe pripravíme z údenej slaniny na drobné kocky nakrájané škvarky. Zladíme časy ukončenia kapusty a škvariek, aby sme ich vliali aj s vyškvarenou masťou do kapusty tesne pred odstavením. Dobre premiešame, prikryjeme na pár minút necháme postáť a preniknúť vône a chute. Podávame teplé k rôznym jedlám napr. na strapačky, knedlo vepřo zelo.

Vylepšenia: dusená kapusta má byť správne kyslá, akurátne sladká, cukor karamelizovaný (hnedastá farba), korenistá chuť s vložkou údenej škvarenej slaniny na bravčovej masti. Iná verzia s rascou nie sladká. Dobré strapačky robí sestra, iba so surovou kyslou kapustou, ktorú dobre v rukách vyžmýka, premyje aby nebola príliš kyslá a trocha ohreje nad parou. Potom ju pridá k haluškám. Halušky s kapustou zaleje vriacou masťou so škvarkami, premieša a nechá pár minút pod pokrývkou stáť - úžasné.

Suroviny - Dusená kyslá kapusta

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Alojz Kaša,
Slovenská kuchyňa

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

1 komentár:

  1. 1. dusená kyslá kapusta (bez chuťových úprav)
    2. dusená kyslá kapusta na cibuľovom podklade
    3. dusená kapusta na karamelovom základe
    4. dusená kyslá kapusta so slaninou (škvarkami)

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom