Po bohatej hubovej sezóne máme v špajzi dostatok sušených hríbov, takže si môžeme dovoliť dobrú hríbovú polievku aj mimo vianočných sviatkov. Vyskúšajme recept pani Vansovej a s malými improvizáciami si pripravíme chutný teplý obed na upršané a studené jesenné počasie.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Hríbková polievka
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
62 / Recept - hríbková polievka
V zime, keď jesto sušené hríby, môže sa z nich pripraviť chutná polievka. Vezmú sa dve hrste sušených hríbkov, umyjú sa a postavia do vrelej vody, v ktorej sa nechajú za krátko povrieť. Potom sa scedia, posekajú na drobno, dajú do horúcej posolenej vody, pridá sa rasce, ak jesto i zeleného petržľanu. Zapražia sa tmavou zápražkou a konečne zavarí sa do tejto polievky štipkané cesto alebo sekanička.
Suroviny - hríbková polievka
- Sušené hríby
- Rasca
- Petržlen zelený
- Masť
- Múka
- Soľ
- Štipkané cestoviny
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom