.

Hríbková polievka

Po bohatej hubovej sezóne máme v špajzi dostatok sušených hríbov, takže si môžeme dovoliť dobrú hríbovú polievku aj mimo vianočných sviatkov. Vyskúšajme recept pani Vansovej a s malými improvizáciami si pripravíme chutný teplý obed na upršané a studené jesenné počasie.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Hríbková polievka

Hríbková polievka  Hríbková polievka
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

62 / Recept - hríbková polievka

V zime, keď jesto sušené hríby, môže sa z nich pripraviť chutná polievka. Vezmú sa dve hrste sušených hríbkov, umyjú sa a postavia do vrelej vody, v ktorej sa nechajú za krátko povrieť. Potom sa scedia, posekajú na drobno, dajú do horúcej posolenej vody, pridá sa rasce, ak jesto i zeleného petržľanu. Zapražia sa tmavou zápražkou a konečne zavarí sa do tejto polievky štipkané cesto alebo sekanička.

Suroviny - hríbková polievka

  • Sušené hríby
  • Rasca
  • Petržlen zelený
  • Masť
  • Múka
  • Soľ
  • Štipkané cestoviny

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom