Chlebová polievka je vhodným riešením, ak vám zostarol neskonzumovaný chlieb v špajzi a nechcete ho vyhadzovať. Kedysi platilo pravidlo, že ani zrnko chleba nesmie výjsť na zmar, s chlebom sa zaobchádzalo ohľaduplne až úctivo. Polievka z chleba je výdatná a výživná.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Chlebová polievka
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
67 / Recept - chlebová polievka
Chlieb nakrája sa na kúsky, užiari na žlto, dá sa do hrnka a zaleje čistou vodou. Pridá sa tiež troška rasce (kmínu), posolí sa a nechá asi za pol hodiny variť. Rozmieša sa jedno vajíčko (na jednu osobu) s kúskom masla, kyslej smotany a naleje sa do vriacej polievky a nechá zovrieť. Do polievky môže sa dať i drobno krájaná pažítka.
Suroviny - chlebová polievka
- Chlieb
- Rasca
- Soľ
- Vajíčko
- Maslo
- Smotana
- Pažítka
Podobné recepty
- Chlebová polievka (Babilon)
- Chlebová polievka (Vansová)
- Chlebová polievka (NRTP)
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom