Mliečna až smetanovo nažltlá chlebová polievka typickej chlebovej chuti a vône, krémovo hustá sa v minulosti u nás varila často, aspoň pokiaľ sa piekol domáci chlieb. Platilo pravidlo, že ani krajec chleba nevyjde nazmar.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Chlebová polievka
Recept - Chlebová polievka
Zaradenie: polievky
Dobrý spôsob, ako zúžitkovať oschnutý starší chlieb. Dnešné chleby (staršie) sú však náchylné na plesne, dbajte na to, aby chlieb, ktorý chcete použiť na prípravu chlebovej polievky, nebol plesnivý (ani minimálne).
Postup prípravy: Tvrdý chlieb zalejeme studenou vodou a necháme v chladničke rozmočiť. Potom ho zbavíme vody, zalejeme vývarom, rozšľaháme, uvedieme do varu a na miernom ohni varíme za občasného miešania aspoň 1/2 hodiny. Pridáme mlieko, krátko povaríme a precedíme na hrubom sitku. Do polievky pridáme rascu, uvedieme ju opäť do varu, pridáme rozmiešané vajce a necháme ho zraziť. Hotovú polievku zjemníme surovým maslom a podľa potreby prisolíme.
Vylepšenia: Spestrením sú na kocky nakrájané, do zlatista osmažené žemle, alebo časť samotného chleba, z ktorého pripravujeme polievku.
Suroviny na chlebovú polievku
Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné (na 10 porcií), možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.
- Chlieb tvrdý - 500 g
- Voda na namočenie - 0,5 litra
- Vývar - 2,2 litra
- Mlieko - 0,5 litra
- Rasca - 1 g
- Vajce - 1 ks / 40 g
- Maslo - 50 g
- Soľ - 10 g Množstvo hotovej polievky: 3,3 litra
Podobné recepty
- Chlebová polievka (Babilon)
- Chlebová polievka (Vansová)
- Chlebová polievka (NRTP)
Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - sekcia polievky,
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom