Moderná potravina posledných rokov quinoa k nám prichádza z južnej Ameriky, kde tvorí významnú zložku potravy pôvodného domáceho obyvateľstva. Indiáni ju konzumujú takmer ku všetkému. Vyskúšali sme ju a hneď na prvý krát sa nám zapáčila. Je príjemná, nezaťažuje organizmus. Na spestrenie jedálnička sme ju vyskúšali namiesto ryže, vyšlo nám jedlo "quinoto" čo sme odvodili od rizota. Quinoto patrí k letným potešeniam, kedy sa v horúcich dňoch žiada niečo ľahké.
» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Quinoto
Recept - Quinoto
Zaradenie: Tradičné recepty / Bezmäsité pokrmy
Quinoa je k dostaniu čierna, biela alebo červená. Vyskúšame červenú odrodu, ktorá sa hodí do nášho farebného zámeru.
Postup prípravy: červenú cibuľu pokrájame na drobno a speníme na olivovom oleji. Pridáme na rezance nakrájanú červenú papriku a paradjky. Paradajky pred tým obaríme, olúpeme zo šupky a odstránime jadierka so šťavou. Podlejeme trochou vody, alebo vývarom a dusíme. Pred dokončením nasypeme premytú quinou, ktorá rýchle naklíči a varíme. Podľa potreby podlievame, koľko stačí quinoa nasiaknuť. Po minúte, dvoch jedlo hotové, odstavíme a podávame s rukolou a olivami.
Vylepšenia: toto jedlo je vyladené farebne. Červená a zelená tvoria farebný kontrast. Preto používame červenú cibuľu, červenú papriku a červené paradajky, ktoré ladia s červenou quinoou. Kontrast tvoria zelené olivy (plnené červenou paprikou) a svieža rukola ako príloha.
Suroviny na Quinoto
Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné, možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.
- Tuk - 100 g
- Cibuľa červená - 150 g
- Quinoa - 200 g
- Vývar - 200 g
- Paprika - 200 g
- Paradajky - 200 g
- Olivy zelené - 60 g
- Soľ - 10 g
- Mleté korenie čierne - 1 g
Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Ludo Vitál,
Slovenská kuchyňa, zdravá výživa
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom