.

Bazalka pravá

Čerstvá bazalka dobre prosperuje aj v črepníku na kuchynskom okne. Svojou charakteristickou sladkokorenistou vôňou pripomína klinčeky. Patrí medzi najznámejšie kuchynské byliny. Významné miesto zastáva v stredomorskej kuchyni. Dobre ladí s čerstvými paradajkami, zaliate olivovým olejom a hodí sa tiež do varených jedál s paradajkami. Ozvláštni jedlá s ryžou a dopĺňa chuť tekvicových pokrmov, húb a fazule. Napomáha tráveniu.

» Slovenská kuchyňa » Herbár » Bazalka

Bazalka
Bazalka pravá (Ocimum basilicum / Lamiaceae)

Tradičná prísada do paradajkových jedál je známa najmä z talianskej kuchyne. Výbornú dvojicu tvorí s cesnakom - známe pesto. Ostrosť jej chuti sa zvyšuje varením. Nakladať môžeme svieže lístky, najčastejší spôsob na uchovanie ich sily je natrieť každý lístok z oboch strán olivovým olejom a naukladať ich do pohára. Iný spôsob je nakladať bazalku do octu.

Charakteristika

Bazalka pravá má výraznú korenistú chuť, aromatickú vôňu. Jednoročná kríčkovitá rastlina z čeľade Hluchavkovité (Lamiaceae). Je známych veľa odrôd od zelenej až po fialovú s kučeravými listami. Bazalka dorastá 30 - 40 cm, stonka je jednoduchá alebo rozkonárená. Kvety sú žlté, biele až ružové, usporiadané do poklasov, kvitne v období jún až september. Plodom je malá tvrdka tmavej farby, ktorá na vlku silno slizovatie. Čaj pôsobí upokojujúco na nervový systém, bazalkový čaj sa užíva na žalúdočné kŕče.

Pestovanie

Stanovište: teplé slnečné, nenáročná na pestovanie, znáša aj pestovanie v črepníku. Semená sa vysievaj v marci do kyprej vlhkej pôdy bohatej na živiny, klíči 10-14 dní. Zbiera sa list, koreň, vňať, kvet aj plody. Sušenie pri teplotách okolo 30-35°C.

Použitie

Zbierame priebežne počas roka. Pestujeme v črepníku aj na záhone. Výborne sa hodí k jedlám, stredomorská kuchyňa, neodmysliteľná je bazalka v kombinácii s paradajkami a syrom - Mozarella s bazalkou.

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Hana Zelená,
Slovenská kuchyňa, Herbár

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom