.

Quinoa s hroznom

Semienka quinoa sa ponúkajú v troch hlavných odrodách - čierna, biela, červená. Z bielej odrody si pripravíme quinoa s červeným hroznom, na sladko. Quinoa je charakteristická tým, že krátko po kontakte s vodou semienka vyklíčia, v podstate ju používame vždy vo forme klíčkov.

» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Quinoa s hroznom

Quinoa s hroznom
Quinoa s hroznom

Recept - Quinoa s hroznom

Zaradenie: Tradičné recepty / Bezmäsité pokrmy

Postup prípravy: semienka quinoi premyjeme v tečúcej vode, vložíme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme trocha soli a uvedieme do varu, oheň stiahneme a varíme do mäkka. Umyté a prebraté bobuľky hrozna vložíme na panvicu, pridáme škoricu, klinček, podlejeme trochou vody, dusíme do mäkka a do odparenia vody. Podľa odrody hrozna prípadne dosladíme agávovým alebo javorovým sirupom. Podávame teplé spolu s quinoou.

Vylepšenia: Pomer semienok a vody: quinoa:voda=1:2 teda na 1 hrnček quinoa semienok použijeme dva hrnčeky vody. Varíme asi 15 minút, potom necháme prikryté dojsť, ešte vsiakne zbytok vody alebo vývaru. Ručne povyberáme jadierka z hrozna, dusené hrozno a uvarenú quinou zmiešame do homogénnej masy, ozdobíme orieškami, chutí ako sladký dezert, sladká kaša.

Suroviny - Quinoa s hroznom

Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné, možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • Quinoa - 250 g
  • Hrozno červené - 500 g
  • Škorica - 2 g
  • Klinček - 6 ks
  • Agávový sirup - 100 g
  • Mandle - 20 ks

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Ludo Vitál,
Slovenská kuchyňa - zdravá výživa

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

4 komentáre:

  1. Marta9:53:00

    Skúsila som, ale nedopadlo to dobre. Podľa môjho vkusu bolo všetko príliš kašovité. Myslím si, že bude trvať niekoľko pokusov, kým sa mi podarí quinoiu nerozvariť a možno to bude v kvalite quinoi ako suroviny?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonymný10:01:00

      Mne sa tento recept na quinoa skutočne páčil! Quinou som pred varením niekoľkokrát umyla, priebežne ochutnávala - ako pri "pasta al dente" a varenie dopadlo skvele. Ďalej som postupovala podľa receptu a chutilo mi to s trochou limetkovej šťavy.

      Odstrániť
  2. Ďakujem za spätnú väzbu. V závislosti od kvality quinoa bude na varenie potrebných menej alebo viac vody. Možno sa pohrať aj s časmi a po niekoľkých pokusoch môžete zistiť, koľko vody je potrebné na dokonalé uvarenie konkrétnej značky quinoa. Podiel vody uvedený v receptúre zvyčajne funguje dobre pre väčšinu odrôd quinoa.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Marta Pestova10:11:00

    Výborný nápad takto na sladko. Deťom veľmi chutilo.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom