Semienka quinoa sa ponúkajú v troch hlavných odrodách - čierna, biela, červená. Z bielej odrody si pripravíme quinoa s červeným hroznom, na sladko. Quinoa je charakteristická tým, že krátko po kontakte s vodou semienka vyklíčia, v podstate ju používame vždy vo forme klíčkov.
» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Quinoa s hroznom
Recept - Quinoa s hroznom
Zaradenie: Tradičné recepty / Bezmäsité pokrmy
Postup prípravy: semienka quinoi premyjeme v tečúcej vode, vložíme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme trocha soli a uvedieme do varu, oheň stiahneme a varíme do mäkka. Umyté a prebraté bobuľky hrozna vložíme na panvicu, pridáme škoricu, klinček, podlejeme trochou vody, dusíme do mäkka a do odparenia vody. Podľa odrody hrozna prípadne dosladíme agávovým alebo javorovým sirupom. Podávame teplé spolu s quinoou.
Vylepšenia: Pomer semienok a vody: quinoa:voda=1:2 teda na 1 hrnček quinoa semienok použijeme dva hrnčeky vody. Varíme asi 15 minút, potom necháme prikryté dojsť, ešte vsiakne zbytok vody alebo vývaru. Ručne povyberáme jadierka z hrozna, dusené hrozno a uvarenú quinou zmiešame do homogénnej masy, ozdobíme orieškami, chutí ako sladký dezert, sladká kaša.
Suroviny - Quinoa s hroznom
Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné, možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.
- Quinoa - 250 g
- Hrozno červené - 500 g
- Škorica - 2 g
- Klinček - 6 ks
- Agávový sirup - 100 g
- Mandle - 20 ks
Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Ludo Vitál,
Slovenská kuchyňa - zdravá výživa
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Skúsila som, ale nedopadlo to dobre. Podľa môjho vkusu bolo všetko príliš kašovité. Myslím si, že bude trvať niekoľko pokusov, kým sa mi podarí quinoiu nerozvariť a možno to bude v kvalite quinoi ako suroviny?
OdpovedaťOdstrániťMne sa tento recept na quinoa skutočne páčil! Quinou som pred varením niekoľkokrát umyla, priebežne ochutnávala - ako pri "pasta al dente" a varenie dopadlo skvele. Ďalej som postupovala podľa receptu a chutilo mi to s trochou limetkovej šťavy.
OdstrániťĎakujem za spätnú väzbu. V závislosti od kvality quinoa bude na varenie potrebných menej alebo viac vody. Možno sa pohrať aj s časmi a po niekoľkých pokusoch môžete zistiť, koľko vody je potrebné na dokonalé uvarenie konkrétnej značky quinoa. Podiel vody uvedený v receptúre zvyčajne funguje dobre pre väčšinu odrôd quinoa.
OdpovedaťOdstrániťVýborný nápad takto na sladko. Deťom veľmi chutilo.
OdpovedaťOdstrániť