Osviežujúci chia dezert dodá energiu, spĺňa podmienky raw aj vegan, má výbornú chuť. Priaznivé účinky na zdravie, najmä na pokožku, zrak, tráviaci a nervový systém, pôsobí zásadito, stabilizuje hladinu cukru v krvi.
» Slovenská kuchyňa » Dezerty » Chia dezert
Recept - Chia dezert
Zaradenie: Dezerty
Postup prípravy: prezreté marhule sú vhodné na popučenie a vytvorenie zaujímavého ovocného dezertu. Vložíme ich do mixéru, pridáme sušené hrozienka, namočené a olúpané mandle, podľa potreby dosladíme javorovým sirupom. Všetko spolu rozmixujeme a pridáme chia semienka. Necháme naželatinovieť, premiešame a ozdobíme fizalisom.
Vylepšenia: podobne môžeme použiť aj iné druhy ovocia. Pointou v našom prípade bolo nájsť upotrebenie prezretého ovocia.
Suroviny - Chia dezert
Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné, možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.
- Marhule - 500 g
- Chia semienka - 200 g
- Hrozienka - 20 g
- Javorový sirup - 10 g
- Mandle - 60 g
- Fizalis 4 ks
Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Fero Kokinko,
Slovenská kuchyňa - dezerty
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Fizalis sú tie žlté guličky?
OdpovedaťOdstrániťGoogle search say: Physalis je rod kvitnúcich rastlín z čeľade hluchavkovitých, ktoré rastú v teplých miernych a subtropických oblastiach sveta. Väčšina druhov, z ktorých môže byť 75 až 90, je pôvodných v Amerike. Na celom svete boli zavedené pestované druhy a jednoročné rastliny.
OdstrániťJa ho pestujem v črepníku na balkóne. Veľmi dobre a bez zvláštnej starostlivosti rastie a plodí. Začal som tým, že som jeden nahnitý plod prinesený z obchodu vypučil do črepníka (robím to tak s paradajkami) a ujalo sa množstvo semiačok. Každý rok sa rastlinka znova rozrastie, ale plodí už menej.
Podobná pochúťka zo semienok chia
OdpovedaťOdstrániť