.

Mladá zelená pšenica

Pre milovníkov surovej stravy (raw-food) je tu jedna z najzákladnejších surovín - mladá zelená pšenica, ktorá je vhodná aj na prípravu smoothie. Nápoj zo zelenej pšenice prináša osvieženie a zároveň spúšťa detoxikáciu organizmu. Ak si pšenicu navyše vypestujete sami, úžitok bude o to významnejší.

» Slovenská kuchyňa » Nápoje » Mladá zelená pšenica

Mladá zelená pšenica
Smoothie - mladá zelená pšenica

Vypestovať vlastnú pšenicu je úplne jednoduché, zvládne to aj mladý pestovateľ-pionier. Pestovať pšenicu možno aj doma v črepníku. Možnosť obohatiť rastliny o rôzne výživné látky závisí od kvality pestovateľského substrátu, vody a množstva slnečných lúčov, ktoré rastliny rozzelenajú. Dobré rady pre domácich pestovateľov sa nachádzajú na stránke - Zelená pšenica.

Recept - mladá zelená pšenica (nápoj)

Zaradenie: Nápoje

Postup prípravy: nápoj z mladej zelenej pšenice si pripravíme z čerstvej úrody. Steblá pšenice, ktoré vyrástli do 10-15 cm výšky a sú pekne zelené, môžeme použiť do nápoja. Steblá posekáme v mixéri s vodou na jemno. Pridáme čerstvé lístky bazalky, mäty, niekoľko kvapiek citrónovej šťavy, jeden banán a spoločne ešte krátko pomixujeme.

Vylepšenia: ak chceme získať silný očistný účinok pšenice, konzumujeme nápoj aj s vlákninou. Rastlina je na vlákninu veľmi bohatá, preto časť vlákniny väčšinou odfiltrujeme. Túto môžeme vysušiť a tak získame sušený prášok (aký sa predáva v obchodnej sieti za prehnane vysokú cenu). Pomixovanú zelenú pšenicu necháme odkvapkať na filtračnom papieri a postupne sušíme pri izbovej teplote na prášok. Dokonale suchý môžeme sitovať na najjemnejšie frakcie, ale v pohode ho môžeme užívať aj v hrubšej zrnitosti (aká vyjde z mixéra).

Suroviny - Mladá zelená pšenica

Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné, možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • Zelená pšenica
  • Mäta
  • Bazalka
  • Banán
  • Citrónová šťava

 

Účinky na zdravie

  • odstraňuje toxické látky z tela
  • regeneruje bunky
  • dopĺňa vitalitu
  • podporuje imunitu
  • antibiotický efekt
  • prevencia a liečba rakoviny
  • reguluje trávenie, črevnú mikroflóru
  • proti dne, hemeroidom, kôrnateniu tepien, artróze, kožným chorobám
  • reguluje krvný tlak
  • potláča nemoci staroby
  • a ďalšie.

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Ernest Dúšok,
Slovenská kuchyňa - nápoje

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

4 komentáre:

  1. Zelená je tráva8:36:00

    a že z čoho sú vodníci zelení?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pozor na cukor, v zelenej pšenici je ho príliš veľa. Robili sme pokusy a cukrovkárom dvíhalo hladinu príliš vysoko. Rozhodovanie užívať pšenicu v zelenom stave, alebo nie sme nakoniec uzavreli na kompromisnom stanovisku, že v menších dávkach áno. Ale jestvuje veľa lepších zelených rastlín, ktoré neobsahujú tak veľa cukru. Iným dobrým riešením je keltýš ;) Najprv pšenicu odšťaviť a užívať vlákninu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonymný9:40:00

    To je všetko iba marketing. Žiadne účinky to nemá. Vyskúšané.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Terri9:01:00

    U mňa vyskúšané a účinky má. Kamarát sa kŕmi klobásami a u neho zelené vraj tiež nemá účinky. Asi sa nedá sedieť na dvoch koňoch.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom