Pre milovníkov surovej stravy (raw-food) je tu jedna z najzákladnejších surovín - mladá zelená pšenica, ktorá je vhodná aj na prípravu smoothie. Nápoj zo zelenej pšenice prináša osvieženie a zároveň spúšťa detoxikáciu organizmu. Ak si pšenicu navyše vypestujete sami, úžitok bude o to významnejší.
» Slovenská kuchyňa » Nápoje » Mladá zelená pšenica
Vypestovať vlastnú pšenicu je úplne jednoduché, zvládne to aj mladý pestovateľ-pionier. Pestovať pšenicu možno aj doma v črepníku. Možnosť obohatiť rastliny o rôzne výživné látky závisí od kvality pestovateľského substrátu, vody a množstva slnečných lúčov, ktoré rastliny rozzelenajú. Dobré rady pre domácich pestovateľov sa nachádzajú na stránke - Zelená pšenica.
Recept - mladá zelená pšenica (nápoj)
Zaradenie: Nápoje
Postup prípravy: nápoj z mladej zelenej pšenice si pripravíme z čerstvej úrody. Steblá pšenice, ktoré vyrástli do 10-15 cm výšky a sú pekne zelené, môžeme použiť do nápoja. Steblá posekáme v mixéri s vodou na jemno. Pridáme čerstvé lístky bazalky, mäty, niekoľko kvapiek citrónovej šťavy, jeden banán a spoločne ešte krátko pomixujeme.
Vylepšenia: ak chceme získať silný očistný účinok pšenice, konzumujeme nápoj aj s vlákninou. Rastlina je na vlákninu veľmi bohatá, preto časť vlákniny väčšinou odfiltrujeme. Túto môžeme vysušiť a tak získame sušený prášok (aký sa predáva v obchodnej sieti za prehnane vysokú cenu). Pomixovanú zelenú pšenicu necháme odkvapkať na filtračnom papieri a postupne sušíme pri izbovej teplote na prášok. Dokonale suchý môžeme sitovať na najjemnejšie frakcie, ale v pohode ho môžeme užívať aj v hrubšej zrnitosti (aká vyjde z mixéra).
Suroviny - Mladá zelená pšenica
Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné, možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.
- Zelená pšenica
- Mäta
- Bazalka
- Banán
- Citrónová šťava
Účinky na zdravie
- odstraňuje toxické látky z tela
- regeneruje bunky
- dopĺňa vitalitu
- podporuje imunitu
- antibiotický efekt
- prevencia a liečba rakoviny
- reguluje trávenie, črevnú mikroflóru
- proti dne, hemeroidom, kôrnateniu tepien, artróze, kožným chorobám
- reguluje krvný tlak
- potláča nemoci staroby
- a ďalšie.
Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Ernest Dúšok,
Slovenská kuchyňa - nápoje
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
a že z čoho sú vodníci zelení?
OdpovedaťOdstrániťPozor na cukor, v zelenej pšenici je ho príliš veľa. Robili sme pokusy a cukrovkárom dvíhalo hladinu príliš vysoko. Rozhodovanie užívať pšenicu v zelenom stave, alebo nie sme nakoniec uzavreli na kompromisnom stanovisku, že v menších dávkach áno. Ale jestvuje veľa lepších zelených rastlín, ktoré neobsahujú tak veľa cukru. Iným dobrým riešením je keltýš ;) Najprv pšenicu odšťaviť a užívať vlákninu.
OdpovedaťOdstrániťTo je všetko iba marketing. Žiadne účinky to nemá. Vyskúšané.
OdpovedaťOdstrániťU mňa vyskúšané a účinky má. Kamarát sa kŕmi klobásami a u neho zelené vraj tiež nemá účinky. Asi sa nedá sedieť na dvoch koňoch.
OdpovedaťOdstrániť