.

Aloe vera

Ešte pred tisíc rokmi verili obchodníci, že aloe rastie iba na ostrove Sokotra v Indickom oceáne. Ostrov Sokotra túžil Alexander Veľký r. 400 p.n.l. dobyť pre nádherné fialové farbivo, ktoré sa tu vyrábalo z aloe. Rod aloe má približne 350 druhov. Aloe pravá (Aloe vera) je obrovským šlágrom kozmetického a farmaceutického priemyslu, ktorý ju využívajú v krémoch, šampónoch, liečivách.

» Slovenská kuchyňa » Herbár » Aloe vera

Aloe vera - herbár
Aloe vera (Aloe vera / Liliaceae)

Charakteristika

Chúlostivá, vždy zelená trváca rastlina dorastá do 30 cm. Korene sú silné, vláknité, bledé až hnedé. Bezstonková báza rastliny, z ktorej občas vyrastajú kvetné stopky s úzkymi klasmi rúrkovitých kvetov žltej alebo oranžovej farby. Listy sú dlhé, dužinaté, bledo zelené až žltkavé so svetlými škvrnami, po okrajoch ostré ostne. Vnútro listu tvorí číra želatínová šťava. Čerstvá šťava má upokojujúci účinok na popáleniny, na ktorých vytvára tenký ochranný povlak s rýchlym hojivým účinkom.

Pestovanie

Stanovište: slnečné miesto, alebo polotieň, neznáša mráz. Pôda jej vyhovuje hrubo piesčitá, dobre priepustná. Rozmnožovanie: výsevom na jar pri teplotách nad 20°C alebo odnožami, ktoré odstránime, necháme dva dni preschnúť, potom vysádzame do zmesi 2 diely kompostu a 1 diel hrubého piesku. Neznesie teplotu pod 5°C, patrí k druhom vhodným pre pestovanie v interiéri.

Použitie

Zbierame listy, najlepšie z dvojročných rastlín, účinné látky rýchle degradujú, najlepšie užívať priamo z čerstvo odrezaného lista. Uskladnenie ak vôbec, tak v tmavých sklenených nádobách v chladničke. Účinky na pleť má čerstvá šťava, hojí rany, popáleniny. Používa sa do prípravkov na opaľovanie, proti svrbeniu a vysychaniu pokožky. Pokrájané listy alebo šťavu môžeme prikladať na popraskanú pokožku, dermatitídy, ekzémy a popáleniny. Gél z listov sa používa aj ako preháňadlo, môže spôsobovať hemoroidy.

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Hana Zelená,
Slovenská kuchyňa, Herbár

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

1 komentár:

  1. Aloe môže slúžiť ako veľmi dobrý prírodný vzduchový filter, ktorý navyše zvlhčuje ovzdušie, v noci uvoľňuje kyslík a pomáha odstrániť takzvaný elektromagnetický smog. Preto nám najlepšie poslúži v spálni, kde by sme ju mali umiestniť na parapet alebo blízko okna. Podľa rôznych odborníkov sa v spálňach, kde je kvetináč s nejakým druhom aloe, výrazne lepšie spí.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom