Bravčového mleté mäso opečené do zlatistej fašírky veľkosti dlane rozvoniava po cesnaku a bravčovej masti, patrí k vysoko jedlým mäsitým pochúťkam, mleté mäso je vláčne a šťavnaté, jemne korenisté. Ako príloha sa hodia popučené varené zemiaky, zemiaková kaša, alebo zemiakový prívarok. Na zapitie je vhodné pivo.
» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Fašírka
Recept - Fašírka
Zaradenie: Tradičné recepty / Mäsité jedlá
Postup prípravy: bravčové plece pomelieme na jemno, okoreníme, pridáme jedno vajce, so soľou rozotretý cesnak a majorán. Cibuľu nakrájanú nadrobno usmažíme na 1/5 masti do zlata a pridáme do mäsa, všetko spolu dobre premiešame. Vo vlažnom mlieku necháme rozmočiť pečivo (rožky), ktoré jemne vyžmýkame a pridáme do mäsovej hmoty, rozmiešame a tvarujeme mäsové guľky, ktoré v dlaniach utlačíme na fašírky, posypeme strúhankou a poklepeme v rukách, aby prebytočná strúhanka opadala. Opäť posypeme strúhankou, utlačíme a opäť poklepeme v rukách. Fašírky obalené v strúhanke smažíme na rozpálenej masti na miernom ohni až získajú zlatistú farbu. K fašírkam podávame varené zemiaky, alebo chlieb a kyslé uhorky.
Vhodný nápoj: k fašírke sa výborne hodí pivo svetlé. najlepšie čapované.
Vylepšenia: rožky namočené v mlieku spôsobia, že fašírka bude jemná a vláčna. Sú prudko jedlé, môžu sa konzumovať aj vychladnuté nie len ako obedové hlavné jedlo, ale aj na večeru, či desiatu medzi dva chleby.
Nevýhody, chyby: menej kvalitné mäso - priveľa cesnaku - majorán niekomu spôsobuje silné pálenie záhy, v kombinácii s cesnakom sa účinok zvyšuje - smažené jedlá považujeme všeobecne za nezdravé, pomôcť môže ukladanie hotových fašírok na servítku, ktorá odsaje značnú časť smaženého tuku. Tak budú fašírky o niečo diétnejšie (obr. 2).
Suroviny - pre fašírku
- Bravčove plece mleté - 500 g
- Rožky - 4 ks
- Mlieko - 200 g
- Cibuľa - 1ks / 100 g
- Bravčová masť - 200 g
- Cesnak - 2 struky
- Soľ - 20 g
- Strúhanka - 40 g
- Majorán - 20 g
- Čierne mleté korenie - 2 g
Na zdravie a dobrú chuť praje
šéfredaktor Dano Slovák,
Slovenská kuchyňa
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Prudko jedlé, za 24 hodín ich dám kľudne 24
OdpovedaťOdstrániťA za 48 hodín?
OdpovedaťOdstrániť25
OdpovedaťOdstrániť