.

Umývačka riadu versus ručné umývanie riadu

Na túto tému jestvuje množstvo názorov v prospech umývačky riadu ale tiež v prospech ručného umývania riadu. Na oboch stranách je argumentov dostatok. Záleží len na tom, na ktorej strane stojíme, či sme na strane technických riešení, alebo sa prikláňame k tradíciám. Umývačku riadu poznám 10 rokov a hravo som zvládol jej obsluhu. Žiaľ akosi mi neučarovala. Zato mojej manželke okamžite po nainštalovaní. Od tých čias neumyla ani lyžicu pod tečúcou vodou. Úvahu umývačka riadu versus ručné umývanie riadu spracovali už mnohí pisatelia. Zväčša tieto články píšu marketingoví zástupcovia výrobcov predmetných spotrebičov. Preto väčšinový hlas znie v prospech umývačiek. My však môžeme písať pravdu, neplatí nás ani jedna strana. Nemusíme ospevovať a nemáme ani dôvod haniť. Tu sú skúsenosti s umývaním riadu z jednej domácnosti, v ktorej pretrvávajú oba spôsoby umývania riadu:

» Slovenská kuchyňa » Kuchyňa » Umývanie riadu

Umývanie riadu
Umývačka versus ručné umývanie riadu

Pomocníci v domácnosti

Aby sa rodina doma cítila dobre, je potrebné udržiavať domácnosť v čistote a poriadku, čo je poriadna fuška. Ak má byť domácnosť ako zo škatuľky, je potrebné celodenné úsilie najmenej jednej osoby, zväčša pani domácej. Ak má byť žena zároveň zamestnaná, je nutné povolať na pomoc v domácnosti služobníctvo. V minulosti to boli majordómus, lokaj, chyžná, vychovávateľka, kuchárka, upratovačka a ďalší. Dnešnej pani domu musia vystačiť náhradníci týchto bytostí v podobe strojov, ktoré vykonajú príslušné práce v domácnosti. Najmä namáhavé a časovo náročné činnosti ako pranie, upratovanie, varenie, umývanie riadu sa stali predmetom záujmu inžinierov, ktorí vytvorili pračku, sušičku, vysávač, mixér, chladničku, mrazničku, sporák, mikrovlnku, umývačku riadu a ďalšie zariadenia. Pomocníci v domácnosti nám v krátkom horizonte poriadne zmenili život a to nie len k lepšiemu. Je známe, že "každá minca má dve strany". Ako nám pomáhajú a ako škodia umývačky riadu?

Umývačky riadu sú asi najnovším z menovaných pomocníkov, ktoré sa v súčasnosti udomácňujú v našich domovoch. Využívajú ich skôr mladšie ženy, ktoré vyrastali v ére automatických pračiek. Naše staré mamy sú s umývaním riadu ručne akosi zladené. Ich dcéry a vnučky sa posunuli vpred s technickým rozvojom. Radi používajú prístroje na uľahčenie práce v domácnosti ako sú pračky, sušičky, umývačky, mixéry, mikrovlnky a podobne. Hlavným argumentom je úspora času. Ušetrený čas vedia využiť napríklad pred zrkadlom pri osobnom skrášľovaní, alebo na umelý pohyb vo fitnes. Poslednou veľkou komplikáciou zo série domácich prác ostáva žehlenie, pri ktorom ešte stále musíme používať žehličku a ručne vyžehliť každý kúsok oblečenia. Dá sa očakávať, že čoskoro aj túto nemilú činnosť inžinieri vyriešia nejakým prevratným žehličom alebo zmenou textílií. Vráťme sa však k našej téme - umývačka riadu versus ručné umývanie riadu.

Ručné umývanie riadu - nevýhody

Ručnému umývaniu riadu sa väčšinou vyčíta: čas strávený pri tejto "nemilej" činnosti, veľká spotreba vody (podmienene aj energie). Doplniť môžeme nežiadúci vplyv vody na pokožku rúk, ktorá sa umývaním vo vodovodnej vode vysúša a poškodzuje. Všetky tieto argumenty sú však relatívne, dajú sa ovplyvniť, obmedziť až vyvrátiť. Napríklad mne osobne umývanie riadu nespôsobuje "nepríjemnosť". Je to vhodná činnosť pri ktorej môžeme precvičovať meditáciu. Pri ručnom umývaní riadu sa môžeme napríklad učiť cudzí jazyk, alebo robiť hlasové, dychové cvičenia.

Spotreba vody pri ručnom umývaní sa dá ľahko ovplyvniť. Môžeme ju zvýšiť ak potrebujeme dosiahnuť mimoriadnu čistotu riadu, alebo znížiť ak použijeme úsporný princíp odmáčania a umývania v uzavretej nádobe s nasledovným oplachovaním v "druhej vode". Porovnávať energiu na ohrev vody v umývačke a ohrev vodovodnej teplej vody je asi mimo tému. Veď pri ručnom umývaní si vieme regulovať teplotu a množstvo vody možno ešte dôkladnejšie ako nám umožňujú naprogramované umývacie cykly umývačiek. Snáď len o množstve ľudskej energie by sa dalo v tomto bode pouvažovať. Ale aj túto treba posudzovať individuálne - ako bolo uvedené vyššie, ručné umývanie riadu môže byť pre jedného stratou času a pre iného príjemným relaxom.

Vysúšanie pokožky rúk je naozaj problémom. Každý, kto umýva riad asi trpí na vysušenú pokožku, ktorú je potrebné krémovať. Horšie než samotná vodovodná voda, môžu na pokožku vplývať agresívne saponáty. Vyberáme si také, ktoré sú šetrné k pokožke a neobsahujú škodlivé chemikálie. Obozretné je používať gumené rukavice, žiaľ nie každý si na ne dokáže zvyknúť a často radšej riskujeme denno denným máčaním rúk neskoršie ťažkosti s pokožkou rúk.

Umývačka riadu - nevýhody

Potrebujeme dvojnásobné množstvo riadu odkedy máme umývačku riadu, máme nedostatok riadu. Všetko špinavé sa vloží do umývačky a čaká na doplnenie ostatnými špinavými vecami aj niekoľko dní, pokiaľ nebude umývačka plná (aby bolo umývanie v umývačke efektívne). V časoch pred umývačkou sa všetok riad nachádzal buď v skrinkách medzi čistým riadom, alebo v umývadle medzi špinavým riadom, alebo na sporáku kde sa práve varilo, alebo v chladničke, kde sa dočasne skladovali rôzne uvarené pokrmy v hrncoch či rajniciach.

S umývačkou pribudlo ďalšie zhromaždisko riadu. Hromadí sa v nej tak špinavý ako aj čistý riad. Keď potrebujeme jeden tanier a všetky čakajú špinavé v umývačke (kým sa naplní), musíme si ho aj tak vybrať a umyť ručne, alebo spustiť poloprázdnu umývačku s výčitkami, že konáme neekonomicky. Tak sme prikúpili riady. Namiesto bývalých 6 tanierov, máme teraz dve sady t.j. 12 tanierov. Plytkých, hlbokých aj dezertných. To isté sme vykonali aj s príbormi, ostatnými riadmi. Najväčší problém mám s varechami a nožmi. Pred tým sme používali sadu 5 obľúbených nožov, teraz sú stále niekde v umývačke. Dokúpili sme ďalšie nože, ale nestali sa obľúbenými, tak len trčia v stojane na nože a zavadzajú. Tie obľúbené furt lovím z útrob umývačky.

Nevhodné do umývačky sú drevené predmety (lopáriky, dosky, varešky ...), plastové predmety, veľké kusy (pekáče, plechy na pečenie, veľké hrnce ...) a tiež extra znečistené kusy riadu. Tým vzniká veľká skupina riadov, ktoré sa do umývačky nehodia a musia sa umyť ručne. Umývačka riadu sa v podstate využíva na malé kusy a jemné riady ako napr. taniere, sklo, keramika, príbory (ak ich máme dostatočné množstvo 2 - 3 sady).

Riziko prasknutej hadice, ktorá privádza vodu do umývačky alebo ďalšej, ktorá odvádza špinavú vodou do odpadu, si zaslúži dôkladné uváženia. Obidve hadice sú potenciálnou hrozbou havárie. Kto nezažil vytopenie prasknutou hadicou, ešte nemôže rozumieť, o aký závažný argument ide. Škoda v zatopenom byte dokáže zmiesť zo stolu akúkoľvek ekonomickú štúdiu prospešnosti umývačky. Ani celoživotné úspory z prevádzky umývačky nepokryjú cenu parkiet v 4-izbovom byte, nepočítajúc elektroniku, náklady na rekonštrukciu, škody spôsobené susedom a t.ď.

Ekológia - ak je pravda, čo o čistiacich prostriedkoch "tabletách" do umývačiek riadu tvrdia ich výrobcovia, potom máme do činenia s obzvlášť silným a účinným čistiacim prostriedkom. Nemusíme riešiť detaily - chémiu týchto tabliet. Stačí si uvedomiť, že ak má nejaký čistič také silné odmasťovacie, rozpúšťacie, dezinfekčné, čistiace, leštiace a aromatizujúce účinky ... asi nepôjde o žiadneho priateľa prírody. Veď označenie ekologických prostriedkov by sme na obale tabliet čakali márne. Naopak, na obale sa dočítame o nutnosti chrániť si oči, používať rukavice, držať mimo dosah detí. Niektorí na obhajobu tohto argumentu ponúkajú ekologické čistiace tablety. Naše osobné skúsenosti a pokusy s eko-tabletami boli fakticky zábavné. Áno existujú, ale nečistia.

Len domácnosti z Bratislavy vypustia denne približne tri tony čistiacich prostriedkov z umývačiek do kanalizácie ústiacej do Dunaja. Kto chytí rybu v Dunaji pod Bratislavou? Ak pripočítame chémiu z pračiek, dezinfekcie toaliet, osobnej hygieny a podobne, dostávame sa k vysokým číslam. O príspevku priemyslu zatiaľ neuvažujúc.

Miesto v kuchyni tento nový spotrebič zaberá miesto ako práčka, alebo sporák. Pre umývačku je potrebné vyčleniť miesto na úkor odkladacieho priestoru na kuchynské vybavenie, stroje a riady. Paradoxne umývačka nepriamo vyžaduje udržiavať väčší sortiment niektorých riadov vo výbave, kvôli komfortu a efektivite prevádzky, ako bolo uvedené vyššie (potrebujeme dvojnásobné množstvo riadu). Priemerná slovenská kuchyňa nedisponuje prebytočným miestom, preto každý takto veľký kus musíme dôkladne uvážiť. Keby sa umývačkou dalo 100% nahradiť ručné umývanie a mohli by sme vynechať umývadlo, mali by sme miesto pre umývačku. Ale takto to žiaľ nefunguje. Úplnú náhradu ručného umývania zatiaľ umývačky nedokážu zaistiť a približne 50-60% riadov stále ostáva na ručné umývanie.

Energetická záťaž výroba umývačiek (fabriky a všetko s tým spojené - energia, suroviny, doprava, obchod, recyklácia ...), výroba tabliet (chemický priemysel a všetko s tým spojené ... až po testy na zvieratách), znečistenie odpadových vôd chemikáliami zo samotnej prevádzky umývačky a náklady na čističky.

Nežiadúce účinky na zdravie rozdiel povrchu taniera umytého v umývačke a taniera umytého ručne je cítiť už na dotyk. Rozdiel poznáme aj čuchom a tiež chuťou. Ak oblížeme čistý tanier z umývačky, väčšinou ucítime príchuť chémie. Urobme pokus, porovnajme dva taniere polievky, jeden bol umytý v umývačke riadu a druhý ručne. Do oboch naberieme z tej istej polievky. Chuťový rozdiel v polievke z prvého či druhého taniera asi nepocítime, avšak vykonaním chemickej analýzy zistíme v prvej polievke stopy po fosfátoch, chlóre, aromatikách, leštidlách a ďalších chemických látkach z tabliet.

Umývačky sú pre mnohých symbolom čistoty, však opak je pravdou. Umývačky sú prostredím pre bujnenie škodlivých baktérií a plesní, ktorým prospieva teplo a vlhko. Vyše 60% umývačiek obsahuje niektoré zdraviu škodlivé patogény ako: Enterobacter, Bacillus cereus, Campylobacter, Rhodotorula, Exophioala, Candida parapsilosis a iné, ktoré môžu spôsobiť žalúdočné, črevné, kožné, pľúcne a nervové ochorenia.

Kto je víťazom?

V našej domácnosti víťaza nemáme. Používame oba spôsoby umývania riadu. Umývačku aj ručné umývanie podľa toho, kedy je ktorý spôsob vhodnejší. Tri taniere a niekoľko príborov od raňajok nebudeme sušiť v umývačke tri-štyri dni, ale ich hneď po použití umyjem ručne. Cez víkendy, kedy je rodina doma a spotreba riadov je vysoká, že sa nazbierajú aj dve plné umývačky riadu denne, si príde na svoje manželka. Má talent na rýchle, efektívne a správne uloženie jednotlivých kusov do správnych úložných priestorov umývačky a vie si pripraviť vlastnoručne vyrobený čistiaci prostriedok.

Recept na domáce tablety: jedna lyžica sódy, jedna lyžica kyseliny citrónovej, jedna lyžica kuchynskej soli, všetko spolu premiešať. Táto sypká hmota sa nasype do zásobníka a použije sa na čistenie riadu. Do umývačky vkladáme riady "predmočené". Silne znečistené, napr. panvice z výpekov, najprv zbavíme hrubej nečistoty až potom ukladáme do umývačky. Tento kombinovaný spôsob umývania riadu síce nerieši maximálne pohodlie, ale dokáže primerane uspokojiť viaceré naše požiadavky, ktoré na tento proces kladieme - ekológia, čistota, úspora, poriadok, rýchlosť a čas.

Ako umývanie riadu vylepšiť?

Je jedno, či sme priaznivcami ručného umývania riadu, alebo máme radšej umývačku. V oboch prípadoch môžeme prispieť k zlepšeniu životného prostredia. Používajme vlastné tablety, ktoré sa dajú jednoducho vyrobiť z dostupných ingrediencií. Stačia nám neškodné látky bežne používané v domácnosti - zmiešajte v rovnakých pomeroch sódu bikarbónu s kyselinou citrónovou a morskou soľou. Túto zmes nasypeme do zásobníka pre tablety a nebudeme zaťažovať životné prostredie fosfátmi, či chlórom. Umývačku z času na čas opláchneme octom, aby sme odstránili patogénne organizmy. Pri ručnom umývaní bude naše počínanie ohľaduplnejšie, ak vynecháme agresívne saponáty a použijeme čistidlá založené na spomínaných surovinách: sóda, kyselina citrónová, soľ, ocot. Tie si vieme namiešať sami.

Ak potrebujeme ekologické abrazíva, výborné účinky má hrubozrnná soľ, alebo si zadovážime popol z dreva, ktorý si poradí aj zo spáleninami a pripečenými zvyškami. Zvážme množstvá použitej vody v oboch spôsoboch umývania. Pri ručnom spôsobe používajme rukavice a namiesto utierania do utierok pokladajme umyté predmety na suchú, čistú a savú utierku. Riady tak budú lesklé a bez fľakov. Ak je vodovodná voda príliš tvrdá, zmäkčíme ju sódou, vodný kameň a rôzne nánosy dobre rozpúšťa ocot. Stačí jemný roztok octu na opláchnutie sklenených pohárov, ktoré ostanú nádherne čisté.

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Karol Kuchár,
Slovenská kuchyňa,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

4 komentáre:

  1. Umývačka riadu20:51:00

    Moja umývačka práve krachla po 3 rokoch. Mal som predchádzajúcu umývačku tiež Whirlpool a vydržala 7 rokov. Už nechcem ďalší Whirlpool, vyzerá to, že by nevydržala ani rok pri tomto trende. Hľadám pomocníčku do kuchyne, ktorá je spoľahlivejšia, poskytnem ubytovanie. Bližší vzťah je vítaný, príjemná vôňa napomôže. Pri stroji sa mi nepáčila vôňa stojatej vody v poslednej Whirlpoolke. Vždy tam ostala aj pri pravidelnom čistení filtra. Akýkoľvek návrh je užitočný. Ďakujem vám za inšpiratívny článok.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kuchyňa D20:54:00

    Majú všetky umývačky problém s „vôňou“? V súčasnosti máme Miele a hoci je čistenie rozumné, často z riadu a príborov vychádza neznesiteľný nepríjemný zápach.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Braňo Sadloň21:00:00

    Vlastním lacnú umývačku, ktorá bola uvedená ako najlepšia lacná umývačka riadu. Radšej som ju nemal kupovať, tá vec je úplne zbytočná. Nakoniec strávite viac času čistením riadu, než ho vložíte do krabice, pretože musí byť bez škvŕn a ešte zoškrabať všetko, čo sa pripieklo na riad. Je to také nepraktické, že radšej používam mydlo z dávkovača a vlastné ruky. Pozdravujem všetkých, čo sa nechali nachytať na nízke ceny, je to doslova ako v tom porekadle o vyhodených peniazoch.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jana P21:03:00

    Ja na umývačku nedám dopustiť. Beží každý deň už 5 rokov bez údržby či opráv. Chce to dodržiavať postupy predpísané výrobcom, nešetriť na tabletách a potom nemusíte ani predumývať či oškrabávať hrubú špinu. Všetko pekne nakopu - porcelán aj s pekáčom umyje do čistučka.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom