.

Klíčky so špenátom

Hľadáte niečo skutočne ľahké a zdravé? Klíčky so špenátom, tekvicou hokaido, olivami dobre poslúži ako šalát, alebo ako hlavné jedlo. Spĺňa prísne vegan podmienky, môže byť štartovacím jedlom do novej vegetariánskej éry, pretože chutí vynikajúco.

» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Klíčky so špenátom

Klíčky so špenátom
Šošovicové klíčky so špenátom a tekvicou hokaido

Recept - Klíčky so špenátom

Zaradenie: Tradičné recepty / Bezmäsité pokrmy

Klíčky si pripravíme dva-tri dni pred varením. Vhodné sú šošovicové, alebo slnečnicové, alebo mix. Semená namočíme v studenej vode, niekoľko krát prepláchneme pod tečúcou vodou a vlhké necháme v site nad nádobou s vodou naklíčiť. Preplachovanie opakujeme v intervaloch, aby boli zrná stále vlhké. Klíčky sú vhodné na konzumáciu, keď sa na zrnkách vytvorí klíčok (háčik) veľkosti ako samotné zrnko. Priaznivcom raw food je príprava jedla v tomto štádiu ukončená a môžu sa pustiť do konzumácie surových klíčkov.

Postup prípravy: naklíčené zrno (klíčky) uvaríme v jemne slanej vode takmer domäkka. Na olivovom oleji osmažíme do sklovita nadrobno pokrájanú cibuľu, ktorú pred smažením jemne osolíme. Pridáme špenát a trocha podusíme, rozvarenú a prepasírovanú tekvicu, za hrsť čiernych olív, soľ, korenie a spolu niekoľko minút za občasného miešania a podlievania vývarom podusíme. Pred dovarením pridáme dusené klíčky, krátko spolu prehrejeme a teplé podávame bez prílohy.

Vylepšenia: milovníci rizota si ľahko poradia, nadstavba na klíčkové rizoto je jednoduchá. Jedlo môžeme dochutiť trochou jablkového octu alebo citrónovou šťavou, javorovým sirupom a čili.

Suroviny - Klíčky so špenátom

Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné, možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • Tuk - 100 g
  • Cibuľa - 150 g
  • Klíčky - 600 g
  • Vývar - 200 g
  • Špenát - 200 g
  • Tekvica - 400 g
  • Olivy čierne - 60 g
  • Soľ - 10 g
  • Mleté korenie čierne - 1 g

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Ľudo Vitál,
Slovenská kuchyňa, zdravá výživa

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom