.

Plnené kurča

Kuracina patrí v slovenskej kuchyni k najobľúbenejším surovinám, plnené kurča je slovenskou klasikou. Pečené kurča bývalo pre jednu rodinu tak akurát, až málo. Ak sa chcela rodina najesť, bolo potrebné niečim nastaviť, no a vzniklo plnené kurča. K mäsu pribudla žemľová plnka, ktorá obohatená o kuracie pečienky patrila k obľúbenej položke, najmä u detí.

» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Plnené kurča

Klíčky so špenátom
Plnené kurča so žemľovo-pečienkovou plnkou

Recept - Plnené kurča

Zaradenie: Tradičné recepty / Mäsité pokrmy

Postup prípravy: nič jednoduchšie, vykuchané kurča natrieme tukom na pečenie, v ktorom rozmiešame soľ, červenú mletú papriku. Kurča naplníme plnkou zo žemle a pečienky a upečieme. Plnku si pripravíme nasledovným spôsobom: do vlažného mlieka namočíme suchšie rožky, alebo žemle, ktoré po nasiaknutí primerane vyžmýkame v rukách od nadbytočného mlieka. Do masy pridáme surové vajcia, majorán, soľ, čierne mleté korenie a na cibuli orestované drobné kúsky kuracej pečienky (môže sa aj pomlieť). Plnku dobre premiešame a naplníme ňou vnútro kurčaťa. My pečieme plnku samostatne v jánskej mise, ktorú predtým vymastíme tukom. Takto pripravená je chrumkavá. Pečená v kurčati býva mazľavejšia. Plnku nakrájame ako koláč na primerané kusy, veľké asi ako porcie kuraciny a podávame spolu s kuraťom a zemiakovou kašou.

Vylepšenia: kto má vykosťovacie ambície, môže kurča najprv vykostiť. Začína sa na chrbtovej strane, kde sa nakrojí koža a po rebrách sa opatrne pokračuje do vnútra až sa zbavíme hrudných a chrbtových kostí. Ponecháme krídla s kostičkami a stehná so spodnými kosťami. Kurča naplníme a chrbtový otvor zašijeme. Opatrne naformujeme plnku, aby kurča vyzeralo ako s kostrou a v takomto tvare upečieme do jemne chrumkavej kožky.

Suroviny - Plnené kurča

Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné, možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • Kurča
  • Kuracia pečienka - 200 g
  • Mlieko - 0,2 litra
  • Žemle (rožky) - 6 ks
  • Vajce - 2 ks
  • Cibuľa - 150 g
  • Tuk - 100 g
  • Soľ - 20 g
  • Korenie čierne mleté - 1 g
  • Paprika mletá - 1 g
  • Majorán - 0,5 g

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
šéfredaktor Dano Slovák,
Slovenská kuchyňa,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

1 komentár:

  1. Spomienky11:05:00

    Toto je socialistická klasika, kto v nedeľu pred poludním neklepal rezne, bolo jasné že pečie kura. Ale boli to krásne časy. Právo na prácu, bývanie, poradovník na auto, nábytok, chladničku a tri krát za rok pomaranče od Fidela. Romantika ;)

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom