.

Gasteria carinata verrucosa

Gasteria je jedna z mála rastlín, ktoré dokážu žiť aj bez pozornosti záhradníkov. Prežije aj v najťažších podmienkach, ale jej plná krása je odhalená len starostlivému pestovateľovi. Poznáte pravidlá pre jej pestovanie v domácich podmienkach, aby nás obšťastnila svojimi nádhernými kvetmi, podľa ktorých dostala rastlina meno. Gasterie sa v prírode vyskytujú v oblasti trópov, verrucosa patrí do spoločenstva asi 900 rôznych druhov sukulentov rodu Asfodelovité.

» Slovenská kuchyňa » Herbár » Gasteria verrucosa

Gasteria v črepníku
  Gasteria carinata var. verrucosa / Asfodelovité (Asphodelaceae)

Popis

Gasteria carinata var. verrucosa je bezstopková, veľmi variabilná s tmavozelenými listami špirálovito usporiadanými alebo niekedy usporiadanými v dvoch zvislých radoch na opačných stranách stonky, rastúcich proti sebe, striedavo. Dorastá do výšky 20 cm a šírky 80 cm. Listy sú "mäsité", u väčšiny druhov zvyčajne trojuholníkovité, smerujúce nahor, okraje listov sú hladké s ostrými hrotmi na špičkách, alebo zaoblenými - práve verrucosa ich má zaoblené. Sú dlhé až 15 cm a široké až 5 cm. Listy najmäsitejších druhov môžu byť dosť krehké. Drobné farebné škvrny na listoch sú usporiadané do pásov, ktoré dávajú listom slabé pruhy. Kvety sú biele až svetloružové s centrálne zelenými pruhmi a dlhé až 4 cm.

V odbornej literatúre sú dve verzie pôvodu názvu rastliny. Slovo "Gasteria" sa po jednej prekladá ako "nádoba s bruchom". Na druhej strane - "žalúdok". Obe definície úplne presne odrážajú tvar kvetu Gasteria. Je to krásny sukulentná mäsitý list eliptického, mierne pretiahnutého tvaru, so zaoblenými tvrdými koncami. Obe strany listu sú pokryté hľuzami charakteristickými pre rod, škvrny bielej farby zdobia listy z rubu i líca. Rastie pomaly, rastliny tvoria kompaktné kríky s uceleným porastom. Ročný nárast gastérie je len niekoľko centimetrov. Priemer výhonku sa líši v závislosti od typu od 2 cm do pol metra. Dospelé rastliny kvitnú s dobrou starostlivosťou. Kvitnutie nastáva na jar. Kvetenstvo je dlhý štetec alebo metlička s kvetmi bielej, červenej, ružovej alebo oranžovej farby. Kvety sú rúrkovité, zosilnené nižšie pri stonke. Oproti listom je dekoratívny účinok kvetín pomerne nízky.

Synonymá Aloe verrucosa, Aloe acuminata, Aloe carinata, Aloe intermedia, Aloe racemosa, Aloe repens, Aloe scaberrima, Aloe subverrucosa, Aloe verrucula, Gasteria intermedia, Gasteria radulosa, Gasteria repens, Gasteria subverrucosa, Gasteria verrucosa.

Starostlivosť, pestovanie

Tieto rastliny sú často zamieňané a spájané s rodom Aloe Hawarthia (veľký rod malých sukulentov), pretože majú podobné kultúrne požiadavky. Obidve sú atraktívne malé sukulenty, ktoré znesú o niečo väčší odtieň ako ostatné sukulenty, vďaka čomu sú vhodnejšie ako izbové rastliny. Gasterie sú citlivé na plesňové infekcie, ktoré sa zvyčajne objavujú ako čierne škvrny na listoch. Liečime korene priamym posypaním škoricovým práškom na odhalené korienky. Choroby vyplývajú z príliš vysokej vlhkosti alebo vody na listoch, nemali by sa však šíriť príliš rýchlo. Majú prirodzený obranný mechanizmus proti takýmto hubovým útokom, napádajú napadnutý organizmus a utesňujú poranené miesto. Všeobecne platí, že to čo je dobré pre Hawarthie, je vhodné aj pre Gasterie.

Tieto sukulenty sú malé, plytko zakorenené s pomerne pomalým rastom. Často sa pestujú v malých zhlukoch v širokých plytkých črepníkoch. Zhluky sa časom prirodzene zväčšia, keď materská rastlina produkuje malé rastlinky. Mäsité listy bývajú bohato zdobené zaujímyvými vzormi a sfarbením.

Pôvod ako už bolo zmienené, pomenovanie Gasteria získala podľa tvaru kvetu, ktorý pripomína tvar žalúdka. Verrucosa je od pavúka. Rastliny pochádzajú z kapskej provincie Juhoafrickej republiky, kde rastú v polotieni na vysoko drenážovitých podkladoch. Sú výbornými izbovými rastlinami, prispôsobené na slabšie svetlo, znášajúce minimálnu starostlivosť.

Svetlo rastlina má rada jasné svetlo, ale nie priame slnečné svetlo. Rastú v podobných podmienkach ako sukulenty Hawarthia. Biele alebo žlté listy zvyčajne znamenajú príliš veľa slnka. Ak rastie pri okne orientovanom na sever, listy sú pretiahnuté, dlhšie. Dobre sa darí na východe i západe, juh jej poskytuje už príliš veľa svetla. Na listoch z priameho slnka zostávajú popáleniny. V lete jej prospeje vonkajší pobyt, s ochranou pred vetrom, zrážkami a slnkom. V zime prospeje prídavné žiarivkové osvetlenie - až osem hodín denne.

Voda, vlhkosť, zálievka v lete polievame rovnomerne a výdatne, necháme pôdu medzi zálievkami vyschnúť. V zime zalievanie obmedzíme na každý druhý mesiac, neprestávame však polievať. Nedovoľme, aby sa medzi listami zhromažďovala voda. Ako hygienický postup sa Gasteria môže občas kúpať (sprchovať), aby sa očistila od prachu, ale vlhkosť z pazúch listov je potrebné odstrániť otrením listov jemne vlhkou mäkkou handričkou, aby sa zabránilo hnilobe. Zároveň to môže postačiť na odstránenie prachu bez vody. V lete je zálievka hojná, ale až po vysušení substrátu v črepníku, tak ako je bežné aj u ostatných sukulentov. Je lepšie preskočiť jedno zavlažovanie ako prieliať rastlinu. V zime polievame opatrne, množstvo vlhkosti je minimalizované.

Teplota rastlina znáša teplejšie leto, ale v zime znesie chlad až do 10 °C. Počas teplejšieho počasia môžu listy Gasterie nadobudnúť svetlejšiu a jasnejšiu farbu alebo rastlina môže kvitnúť malými farebnými kvetmi v tvare vaku. Na jar a v lete zaznamená dobrý rast pri miernych teplotách 18-25 °C. V zime začína Gasteria hybernačné obdobie, keď jej postupne znížime teplotu na 6-12 °C. Bez zimného odpočinku Gasteria na jar nekvitne. Do chladu ju uložíme po niekoľko týždňovej "vodnej diéte", ale občas jej cvrkneme pár kvapiek aj na zimovisku, ak je toto miesto odpočinku príliš suché. Malo by byť vetrané.

Pôda na pestovanie použijeme kaktusovú zmes alebo veľmi dobre priepustnú zeminu zmiešanú s pieskom, pH pôdy by sa malo pohybovať v rozmedzí hodnôt 5,5-7 t.j jemne kyslá až neutrálna. Pri domácej príprave substrátu pre sukulenty použijeme: riečny piesok (nie ten plážový jemný), prezretý kompost, perlit, kokosové vlákno v pomere 1 : 1 : 0,5 : 1. Iná verzia zmesi - zloženie: dve časti listnatej pôdy plus jedna časť rašeliny a hrubého riečneho piesok. Pre uvoľnenie sa pridáva drvená hlinená tehla.

Hnojenie Hnojte počas letného vegetačného obdobia kaktusovým hnojivom. Výživu podávame radšej riedenú aspň tri krát menej ako býva určené na produkte. Počas zimy nekŕmime žiadnou výživou.

Rozmnožovanie

Kvety, semená dospelé rastliny kvitnú ak im poskytujeme dobrú starostlivosť. Kvitnutie nastáva na jar po období zazimovania. Kvetenstvo je strapec na dlhej stonke s kvetmi bielej, červenej, ružovej alebo oranžovej farby. Kvety sú rúrkovité, zosilnené nižšie. Oproti listom je dekoratívny účinok kvetín slabý. Dozretím kvetov získame semená, ktoré môžeme použiť na rozmnožovanie rovnako ako zakúpené v obchode. Ako substrát sa používa piesok bez ďalších prísad. Naplníme plytkú nádobu, vyrovnáme a zvlhčíme sprejom. Semená sú položené na povrch bez. Nádoba je hore zakrytá fóliou. Pravidelne sa strieka piesok, parenisko sa vetrá, teplota sa udržuje na 15-20 °C. Po vyklíčení sa fólia odstráni. Klíčivosť semien trvá jeden a pol až dva mesiace. Sadenice možno zasadiť do samostatných kelímkov alebo malých kvetináčov.

Rozmnožovanie odrezkami Gasteria sa môže rozmnožovať presadením pomocou bočných výhonkov z materskej rastliny alebo odrezkov listov, v závislosti od druhu. Pri odstraňovaní odrezkov použite ostrý čistý nôž alebo a vyrežeme ich čo najbližšie k materskej stonke, aby zahrnovali čo najviac vlákien, z ktorých vytvoria korene. Rez potom necháme krátko oschnúť, kým ho nepresadíme. Postupujeme podobne ako pri práci s odrezkami z iných sukulentov. Časti ratlín môžeme odobrať aj opatrným ulomením prstami, nechtom. Odobraté výhonky vysadíme do malého kvetináča, použijeme rovnakú pôdu akú má materská rastlina. Uložíme ich na teplé, svetlé miesto a primerane zalejeme.

Rozmnožovanie mládnikmi nové výhonky (mládniky) sa tvoria blízko hlavnej rastliny. Podľa hodnotenia skúsených záhradníkov je to najlepší spôsob reprodukcie. Pri používaní mládnikov sú vlastnosti odrody plne zachované. Deti sú počas transplantácie separované a vysadené v malých kvetináčoch zodpovedajúcej veľkosti.

Presádzanie malé, plytko zakorenené a pomerne pomaly rastúce rastliny sa často pestujú v malých skupinkách v širokých plytkých nádobách. Skupinky sa časom prirodzene ešte viac rozrastú, materská rastlina produkuje malé rastlinky. Keď trs prerastie svoj kontajner, presadíme ho na jar alebo začiatkom leta do širšieho, plytkého črepníka s čerstvým substrátom pre sukulenty, alebo jednotlivé výhonky rozsadíme do malých črepníčkov po jednom, dvoch, troch.

Rady a tipy

Rady pestovateľom Gasterie sa často vyskytujú spolu s Hawarthiami pretože majú podobné životné požiadavky. Obidve sú atraktívne malé sukulenty, ktoré znesú o niečo väčší tieň ako mnohé iné sukulenty, vďaka čomu sú vhodnejšie ako izbové rastliny. Tieto sukulenty sú náchylné na plesňové infekcie, ktoré sa zvyčajne objavujú ako čierne škvrny na listoch. Sú výsledkom nadmernej vlhkosti alebo vody na listoch, nemali by sa však šíriť príliš rýchlo. Gasterie majú prirodzený obranný mechanizmus proti takýmto hubovým útokom, napádajú útočiaci organizmus a utesňujú poranené miesto. Na mäsitých listoch Gasterie by nemali byť žiadne škvrny a zmäkčené miesta. Gasteria rýchlo hnije s premočením.

Ako sa starať o gastérie po zakúpení? Dáme ju na jasné, ale nie slnečné miesto, mierne zavlažíme. Prvý týždeň bez zalievania a hnojenia. Prípadný suchý list pomôže identifikovať škodcu v ranej fáze. Karanténa trvá asi dva týždne, čo Gasterii stačí na to, aby sa prispôsobila novým podmienkam. Potom ju presadíme do iného kvetináča s úplnou náhradou pôdy - predajné substráty rašeliny nie sú vhodné pre pestovanie sukulentov. Pred výsadbou zaplavte pôdu a nechajte prebytočnú vodu odtiecť.

Chyby a ich riešenia

ChybaPríčinaOdstránenie
Vyťahovanie roziet, stenčovanie a predlžovanie listovNedostatok svetla- Svetelnejšie miesto
- Osvetlenie žiarivkami
Ohýbanie okrajov listov, blednutie bradavíc a škvŕn- Nesúlad s dobou odpočinku
- Vysoká teplota v zime
- Zníženie teploty v zime 6-12 °C
Krútenie a sušenie listov- Teplé zimovania- Organizácia plnej doby odpočinku
Zakrivenie- Málo miesta v črepníku- Presadenie do novej nádoby
- Odobratie mládnikov
Listy padajúce po dotyku- Nadmerná vlhkosť- Zníženie zavlažovanie, pokiaľ nie je pôda úplne suchá
- Normalizácia zavlažovania
Žltkastý, červenkastý odtieň listov- Prebytočné hnojivo- Dočasné zastavenie výživy
- Zníženie dávky hnojív
Stmavnutie a rozpad listov- Nadmerná vlhkosť pri nízkej teplote vzduchu- Odstránenie zhnitých oblastí
- Znížené polievanie

 

Využitie - jedlo, zdravie

Gasteria má dobré účinky pre pokožku hlavy, na ošetrenie vrások. Prakticky sa však nevyužíva na estetické a kozmetické účely. Rastlina je jedlá, ale nepoužíva sa na prípravu jedla. Významnejší účinok ponúka v oblasti životného prostredia, čistenie vzduchu v miestnosti, nie sú treba žiadne hnojivá, pesticídy ani herbicídy. Rastlina znižuje elektro smog. Listy sa používajú ako preháňadlo, čistič krvi, potláča prejavy stárnutia. Môže sa z nich robiť bylinkový čaj, emulzia na výrobu oleja, ktorý sa používa v repelentoch proti komárom. Významný účinok spolu s inými príbuznými rastlinami má pri liečbe mykóz a iných hubových ochorení. Rastlina vytvára vlastné fungicídy, ktorými sa bráni proti hubám, ktoré ju napádajú po premočení, kedy začína hnitie rastliny.

Príbuzné rody

Príbuzné rody z druhu Gasterie pochádzajú z južnej Afriky, všetky sú šťavnaté rastliny. Gasterie dobre znášajú minimum vody a málo svetla. Ich názov bol odvodený od tvaru kvetov, ktorý pripomína žalúdok. Medzi 16 pestovateľsky najznámejších spomedzi 900 rodov patria:

  • Gasteria disticha (hovädzí jazyk)
  • Gasteria gracilis
  • Gasteria carinata f. variegata
  • Gasteria batesiana var. dolomitica
  • Gasteria Sakura fuji
  • Gasteria batesiana f. variegata
  • Gasteria pillansii
  • Gasteria ravlinsonii
  • Gasteria batesiana
  • Gasteria Aramatsu
  • Gasteria glomerata
  • Gasteria nitida var. armstrongii
  • Gasteria verukoza
  • Gasteria ...

Odkazy, linky

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Hanna Zelená,
Slovenská kuchyňa, byliny

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom