.

Tučnolist - Crassula ovata

Veľmi obľúbená, nenáročná izbová rastlina, pestovaná v črepníku pre hojnosť a zdravie. Má zdravotné, magické a estetické účinky. Okrem názvu "Strom Peňazí" je známy tiež ako "Strom Priateľstva". Voľne v prírode sa vyskytuje v teplejších častiach sveta. Izbové odrody pochádzajú prevažne z druhov rastúcich v južnej Afrike, na myse Eastern Cape. Názov Tučnolist vznikol asi prekladom z angličtiny. Crassula je rod sukulentov, ktorý zahŕňa vyše 300 druhov vrátane nefritovej rastliny Crassula argentea. Veľmi nenáročné, suchoodolné a dužinaté rastliny patria do čeľade rozchodníkovité (Sedaceae).

» Slovenská kuchyňa » Herbár » Tučnolist

Tučnolist v črepníku
  Tlstolist / Tučnolist vajcovitý (Crassula ovata) / Tučnolistovité (Crassulaceae)

Rastliny z čeľade Crassulaceae bývajú jednoročné, viacročné aj dlhoveké, niektoré sú monokarpické a odumierajú po odkvitnutí. Dorastajú do výšky od niekoľkých centimetrov až po meter i viac, sú priame, alebo poliehavé, majú listy s bazálnou koncentráciou v ružici alebo vyrastajúce na vetvách. Mäsité listy bez palistou sú protistojné, stopkaté alebo sediace, čepele majú vajcovité, podlhovasté, trojuholníkovité, kopijovité alebo lineárne, na úpone zúžené, celookrajové, na vrchole zaoblené alebo s tupou špičku, veľkosti 1-7 cm.

Čeľaď Crassulaceae (tučnolistovité) tiež známe ako rozchodníkovité alebo orpínovité, sú rozmanitou rodinou dvojklíčnolistových kvitnúcich rastlín, ktoré sa vyznačujú šťavnatými listami a jedinečnou formou fotosyntézy známou ako metabolizmus kyseliny Crassulacean.

Mystika podľa niektorých tradícií sa verí, že ak má mať tlstolist účinky bohatstva, je potrebné rastlinu ukradnúť. Nie celú, stačí jeden list, alebo malú vetvičku, ktoré dobre zakorenia a z nich rozpestujeme novú rastlinu. Podľa učenia feng shui sa strom peňazí zdobí červenou niťou s mincami pre zachovanie magických síl. Pri príležitosti rôznych osláv a udalostí je vhodné vyzdobiť strom mincami. Tieto atraktívne rastliny na "pestovanie peňazí" sú ideálne do menších priestorov aj na pracovné plochy a svojim majiteľom prinášajú šťastie. Starostlivosť o ne je mimoriadne jednoduchá a bude sa im dobre dariť aj v tmavších miestnostiach. Potrebujú iba lásku.

Charakteristika

Tlstolisté sú rastliny s plytkým koreňovým systémom, prispôsobené suchým oblastiam, kde bývajú dlhé obdobie sucha a tepla, kde v priepustnej pôde nie je dostupná spodná voda. Sú vždyzelené. Staré listy postupne opadávajú a zanechávajú jazvy . Rastliny si vytvárajú zásobu tekutín v dužinatých listoch a lodyhách, niektoré sa proti výparu chránia voskovým povlakom. Stratu vlhkosti znižujú uzavretím dýchacích prieduchov v čase intenzívneho slnečného svitu, otvárajú sa a prijímajú oxid uhličitý potrebný k fotosyntéze.

Najrozšírenejším predstaviteľom tohto rodu sukulentov je tučnolist vajcovitý (crassula ovata), ktorý sa pestuje ako izbová rastlina. V prirodzenom prostredí rastie ako krík. Väčšina tučnolistov má nízky vzrast. Malými nárokmi na starostlivosť pritiahla táto rastlina aj menej skúsených pestovateľov. Veľa druhov tučnolistov sa dnes pestuje ako izbové rastliny. Vyskytujú sa medzi nimi aj mrazuvzdorné druhy ako Crassula rosulata alebo Crassula setulosa, tie sa hodia na skalky ako pôdopokryvné rastliny. Tučnolist dorastá 100-160 cm, vo všetkých častiach - list, stonka, koreň - zadržiava vodu.

Pestovanie

Viaceré odrody tučnolistov sú u pestovateľov obľúbené pre svoj zvláštny vzhľad a toleranciu k suchým bytom s ústredným kúrením. V stredoeurópskych podmienkach sa niektoré nenáročné druhy pestujú celoročne ako izbové rastliny alebo sa cez leto umiestňujú do záhrad na plné slnko ale chránime ich pred prílišnou vlhkosťou (dážďom).

Niekoľko jednoduchých ale užitočných tipov pomôže pestovať rastlinu doma tak, aby bola zdravá a priniesla potešenie svojou lesklou krásou domu či kancelárii. Keďže koreňový systém Tučnolista je umiestnený tesne pod povrchom pôdy, stačí použiť plytký črepník. Presádzať by sme mali raz za dva-tri roky vždy do máličko väčšieho plytkého črepníka. Veľmi dobre a rýchlo sa zakoreňuje. Časté presádzanie jej nerobí radosť. Pripravíme pôdu dobre priepustnú, mierne kyslú s pH 6,0-6,5 alebo zakúpime substrát pre sukulenty a kaktusy.

Poloha: rastlina je nenáročná a môže existovať takmer kdekoľvek v byte. Výber vhodného miesta je dôležitý, ak chceme, aby sa rastlina rozvíjala. Teplé slnečné prostredie jej pôvodnej domoviny je vhodné napodobniť aj v domácom prostredí. Vyhovuje jej svetelné miesto, nie priame slnko. Ak sa začnú tvoriť na listoch červené okraje, znamená to príliš svetla. V lete dáme rastlinu na balkón do polotieňa. V zime na svetlé ale chladné miesto.

Tvarovanie: ak chcete krásny stromovitý vzhľad s bohatou korunou, treba rastlinu tvarovať od prvopočiatku. Keď sa na konáriku vytvoria štyri páry listov, zaštipneme koniec. Keď sa objaví výhonok, môžeme ho nechať dorásť 10 - 15 cm a potom odštipnúť a použiť ako novú rastlinku na zakorenenie. Vetvičky môžeme tvarovať vyväzovaním. Tučnolist dobre znáša prerezávanie a každý odrezok je vhodný na zakorenenie. Rastlinu otáčame voči slnku, aby nerástla iba do jednej strany a do kriva.

Zalievanie sucho jej nerobí problém, naopak, treba dať pozor na preliatie, rastlina je náchylná na preliatie, pri záplave jej zahnívajú korene a môže až zahynúť. Zalievame v malých dávkach odstátou vodou, v zime raz za dva týždne, v lete jeden krát za mesiac. Je dobré, ak pred zálievkou stihla pôda v črepníku vyschnúť. Polievacia voda by nemala byť studená, ale aspoň izbovej teploty alebo mierne teplejšia. Občas prihnojíme vyváženým N-P-K 1:1:1 s postupným uvoľňovaním alebo rozpustné v dvojtýždňovom cykle. Pri zimovaní zálievku takmer vynecháme.

Zimovanie pre rastlinu je ideálne, ak jej na zimu vytvoríme podmienky, v ktorých môže odpočívať, t.j chladnejšie miesto s teplotou približne 15°C a s menším dopadom svetla. Listy čistíme jemnou prachovkou, aby boli vždy čisté a lesklé bez prachu. Tučnolist obľubuje priemernú teplotu 18–21ºC v lete a 10-15ºC v zime.

Rozmnožovanie

Krátke video názorne vysvetlí všetko o rozmnožovaní a zakoreňovaní tučnolistov:

Kvitnutie: v črepníku je vzány úkaz, ale rastlina kvitne v dospelosti (6-8 r.). Kvitnutiu napomôže zazimovanie na chladnom ale svetlom mieste okolo 10ºC. Obojpohlavné vztýčené kvety sú tri až päťpočetné. Semenník obsahuje 20 a viac vajíčok. Kvety majú nektaria a sú opeľované hmyzom alebo vtákmi, drobné semená sú rozptylované vetrom.

Rozmnožovanie prebieha vegetatívne alebo zo semien. Na rozmnožovanie sa na jar (ale je to možné po celý rok) používajú listové alebo vrcholové odrezky, ktorým sa po narezaní nechajú zaschnúť rezné plochy. Vysádzame do mierne vlhkého piesku alebo piesčitého substrátu, kde na plnom slnku, pri teplote 15 až 20 °C, čoskoro zakorenia. Pri presádzaní nepoužívame výživný substrát, pretože rastliny v ňom mohutne narastajú a strácajú prirodzený charakter. Podobným spôsobom sa rozmnožujú aj v prírode, kedy z odpadnutého listu alebo vetvičky vyrastie nová rastlina. Pri pohlavnom rozmnožovaní vysievame drobné semená do vlhkého piesku ešte pred otvorením kapsuly, vypestovať väčšiu rastlinu však trvá niekoľko rokov.

Použitie

Obľúbená izbová rastlina a najznámejší sukulent pestovaný po celom svete. Často sa pestuje v hranatých porcelánových nádobách ako rastlina prinášajúca do domácnosti bohatstvo, peniaze a hojnosť. Odtiaľ jej anglická pomenovanie ako Money Tree. Často sa pestuje ako bonsai. V domácnosti kvitne veľmi zriedka, kvitnú len staré rastliny. Pestujú sa aj rôzne kultivary, z najznámejších sú to najmä “Crassula Monstrosa” a “Crassula Tricolor”. V Afrike sa konzumujú korene upravené na kašu s mliekom. Listy sú v ľudovom liečiteľstve používané proti hnačke alebo sa ňou lieči epilepsia a ďalšie ochorenia. V izbe pomáhajú s ovzduším - čistia vzduch, eliminujú elektrosmog a sú jedným z mála druhov rastlín, ktoré nepretržite produkujú kyslík po celú noc.

 

Fotogaléria

1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

 “Crassula capitella - malá dvojročná rastlina.”
 “Crassula perfoliata - známa ako  vrtuľová rastlina.”
 “Crassula ovata - pestovaná ako stromček.”
 “Crassula ovata - obľúbená izbová rastlina.”
 “Crassula ericoides - malý sukulentný ker.”
 “Crassula helmsii - vodná rastlina.”
 “Crassula rupestris - nazývaná gombíky na šnúrke.”
 “Crassula columnaris - Buddhov chrám.”

 

Odporúčané linky

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Hanna Zelená,
Slovenská kuchyňa, byliny

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

5 komentárov:

  1. Mám 10-ročný nefrit, ktorý začína preberať vládu v mojej kancelárii. Zaujímalo by ma, či má rastlina radšej ranné slnečného svetlo, alebo zapadajúce? Ktoré mu pomôže už konečne zakvitnúť? Doteraz dostáva severozápadné svetlo a nezakvitol. Kolegovia mi tvrdia, že dôvodom je práve svetlo..

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Katarína Staňová20:27:00

    Môj strom peňazí má vyše 30 rokov a teraz váži asi 20 kg, koruna má 65 cm a ovísa. Nevládzem ho už ani premiestniť. Strihal ho kedysi dávno môj manžel, ale teraz som už sama a ja si na to netrúfam. Vedel by mi niekto poradiť ako ho orezať. Zaslala by som fotky. Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hana Zelená5:42:00

      Bohaté rozvetvenie rastliny definuje štruktúru jej korunky. Ako bude rásť, bude vzhľad rastliny určovať to, čo orezávame, ale v zásade sa snažíme odstrániť akýkoľvek rázny alebo ochabnutý rast zo zimy. Mali by sme podporovať rast smerom nahor a vytvárať priestory pre prienik svetla do koruny. Neštítim sa zastrihnúť ani veľký konár, ale robím to po preskúmaní rastliny zo všetkých strán, niekedy pred vykonaním rezu počkám do druhého dňa (ráno múdrejšie večera).

      Podľa fotografií má kmeň na úrovni pôdy obvod 28 cm, spodné vetvy majú obvod 18, 13 a 10 cm vo výške 8 cm nad úrovňou pôdy. Táto konštrukcia je základnou oporou rastliny určuje jej osobnosť a charakter.

      Všeobecné prerezávanie sa vykonáva na jar. Používam veľmi ostrú tenkú čepeľ, ktorú očistím alkoholom, aby nedošlo k infekcii. Nebojte sa orezať aj 2/3 listov. Dá sa povedať, že každý orez (strih) zanedbanej nefritovej rastline prospeje.



      Odstrániť
  3. Slávo Bendík5:55:00

    Keď môj tlstolist prosperoval a zväčšoval sa a ja som starol a slabol, situácia spela k nehode. Počas sťahovania z terasy do domu sa mu zlomila jedna z troch hlavných vetiev vrchlíka. Bol som z toho veľmi smutný, ale zaujímavé je, že čoskoro došlo k novému rastu z miesta rany a dorástol takmer na nerozoznanie. Tým bola nahradená chýbajúca medzeru v symetrii rastliny. Myslím si, že táto skúsenosť mi naznačila, že príroda si poradí aj s našimi chybami.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jarka6:05:00

    Čítala som, že u sukulentov sa dáva prednosť tomu, aby boli roky takmer viazané na jeden konkrétny kvetináč. Pri mojej Crassulke som došla k bodu, keď kvetináč a pôda musia vyvážiť rastlinu a vratkosť koruny. Pravdepodobne som túto rastlinu prestala dostatočne často otáčať a prerástla na jednu stranu, kam sa jedného dňa aj vyvalila. Presadila som ju do väčšieho a robím tak každé dva až tri roky.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom