Tmavá jaternicová polievka typickej vône varenej bravčovej krvi, cesnaku, osmaženej cibule a zmesi korenia, vyrovnanej chuti, nezahustená, s prílohou veľkých varených krúp. Rozhodne nevhodná pre vegetariánov.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Jaternicová polievka
Recept - Jaternicová polievka
Zaradenie: polievky / biele
Túto polievku zaradíme na koniec nášho polievkového menu. Krv nie je ideálnou potravou pre pokročilejšie bytosti. Spracovanie krvi nepatrí k najvznešenejším činnostiam. Jaternicová polievka sa na Morave pripravuje z jaterníc, ktoré sa jednoducho uvaria na hustú polievku.
Postup prípravy: Surovú bravčovú krv starostlivo rozšľaháme, scedíme cez jemné sitko a za stáleho miešania ju vlejeme do variaceho vývaru a krátko povaríme. Krúpy starostlivo preberieme, opláchneme, uvaríme do mäkka, zlejeme a prepláchneme studenou vodou a necháme stiecť. Krúpy vložíme do polievky pridáme cesnak rozotretý na soli jemne nakrájanú a na masti do zlatista osmaženú cibuľu, rozdrobený majorán, mleté nové korenie, čierne korenie a polievku krátko povaríme. Hotovú polievku dochutíme polievkovým korením.
Vylepšenia: Môžeme pridať nadrobno nakrájané huby, ktoré pred tým sparíme a uvaríme do mäkka.
Suroviny na jaternicovú polievku
Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné (10 porcií), možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.
- Krv bravčová - 0,5 litra
- Vývar - 2,5 litra
- Krúpy veľké - 120 g
- Voda na uvarenie krúp - 0,5 litra
- Cesnak - 15 g
- Soľ - 15 g
- Cibuľa - 80 g
- Masť škvarená bravčová - 50 g
- Majorán - 1 g
- Nové korenie mleté - 1 g
- Čierne mleté korenie - 1 g
- Polievkové korenie - 20 g Množstvo hotového jedla: 3,3 litra
Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - sekcia polievky,
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Nepapajte túto polievku, ostane nám viac krvi.
OdpovedaťOdstrániťĎakujeme, vaše prasiatka.