.

Chia puding

Chia semienka majú podobnú schopnosť ako ľanové semienka, vytvárať želetinovú konzistenciu po styku s tekutinami. Tento efekt sa výborne hodí pri tvorbe pudingov, ako prísada do ovocných štiav a jogurtov. Chia semienka majú výbornú štruktúru živín a energetickú hodnotu. Pochádzajú z Mexika a zatiaľ sa dajú kúpiť v špecializovaných obchodoch.

» Slovenská kuchyňa » Dezerty » Chia puding

Chia puding
Chia puding

Chia sú dobrým zdrojom energie, dobrých tukov, kvalitných proteínov, vlákniny, minerálov a stopových prvkov, energiu uvoľňujú postupne. ako zdroj vápnika prospievajú kostiam a cievam, proteíny sú zdrojom výstavby svalstva. Antioxidanty dokážu zlikvidovať voľné radikály, čím sa spomaľuje starnutie. Vláknina priaznivo pôsobí na tráviacu sústavu. Stabilizujú hladinu cukru v krvi. Omega-3 mastné kyseliny sú dôležité pre kardiovaskulárny systém a majú protizápalové účinky. Vápnik a fosfor zabezpečia zdravie pre zuby.

Recept - Chia puding

Zaradenie: Dezerty

Postup prípravy: do ryžového mlieka pridáme kakao, med a dobre rozmiešame. Pridáme chia semienka a necháme stuhnúť v chladničke vzaujímavej nádobe. druhý deň, keď je puding stuhnutý ho vyklopíme na tanierik, ozdobíme namočenými a olúpanými mandľami.

Vylepšenia: podobne si môžeme z chia semienok vyrobiť puding malinový, čučoriedkový, šípkový, marhuľový, vanilkový, škoricový ... Príslušné ovocie alebo príchuť vo forme šťavy alebo džemu rozpustíme v mlieku, pridáme sladilo (med, javorový sirup alebo stéviu), chia semienka a necháme naželatinovať a stuhnúť.

Suroviny - Chia puding

Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné, možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • Chia semienka - 1/4 hrnčeka
  • Kakao - 2 PL
  • Ryžové mlieko - 1 hrnček
  • Med - 1 PL
  • Mandle - 4 ks

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Fero Kokinko,
Slovenská kuchyňa - dezerty

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

2 komentáre:

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom