.

Hrachová polievka

Svetlo zeleno hrášková, resp. žltá hrachová polievka (farba závisí od farby použitého sušeného hrachu) s výraznou hrachovou vôňou a chuťou hrachu, cesnaku a korenia, krémovo hustá s vložkou do zlata opraženej žemle. Mnohí možno poznajú z minulosti slovné spojenie "hrachová s párkom" a rožkom.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Hrachová polievka

Hrachová polievka
 Hrachová polievka / NRTP-10-1-05

Recept - Hrachová polievka

Zaradenie: polievky / biele

Hrach spôsobuje mnohým rôzne nežiadúce tráviace sprievodné prejavy. Starý otec vždy vravieval nad hrachom pamätnú vetu "od polievky, prdia dievky. Od hrachu, riť v strachu". No niečo pravdy na tom bude, ale preľuftovať útroby môže byť občas aj ku prospechu, podľa iného príslovia: "kto grgá a prdí, zdravie si tvrdí". No ale dosť už tohto ošemetného humoru, len si treba tieto skutočnosti uvedomovať a dať si pozor. Nekonzumovať hrachovinu, ak máme už dojednané spoločenské stretávanie.

Postup prípravy: Sušený hrach ručne preberieme a zbavíme nežiadúcich zrniek a kamienkov, niekoľko krát prepláchneme, zalejeme vodou a necháme stáť vo vode niekoľko hodín, aby dobre napuchol. V tej istej vode hrach uvaríme domäkka, zlejeme a prepasírujeme. Z 3/4 masti a múky pripravíme svetlú zápražku, za neustáleho miešania metličkou ju zalejeme vývarom, privedieme do varu a na stiahnutom ohni pomaly varíme s občasným miešaním najmenej pol hodiny (aby sa múka dobre uvarila a nebolo ju v polievke cítiť). Pridáme prepasírovaný hrach, mleté čierne korenie a trocha povaríme. Pred dovarením pridáme do polievky cesnak popučený so soľou, krátko povaríme a polievku precedíme na hustom sitku, dochutíme polievkovým korením a rozmrveným majoránom. Jemne nasekanú petržlenovú vňať pridávame do polievky pred podávaním na tanier súčasne s žemľou, ktorú pred tým nakrájame na kocky a tie osmažíme na ostatku masti.

Vylepšenia: Kto bol na vojenčine, určite pozná výraz "atóm-kaša". Bolo to jedlo, ktoré bolo pripravené z hrachu zahustené tak veľmi, že v ňom stála zapichnutá lyžica. Jedlo sa s chlebom, veľa chleba. Ak boli kuchári dobrej vôle opiekli k hrachovej kaši aj špekáčky, či uvarili párky ako bonus. Občas mi príde na chuť uvariť si ju podľa tejto starej spomienky.

Suroviny na hrachovú polievku

Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné (10 porcií), možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • Hrach - 300 g
  • Voda na namočenie a varenie hrachu - 1 liter
  • Masť škvarená - 100 g
  • Múka hladká - 150 g
  • Vývar - 2,8 litra
  • Čierne korenie mleté - 1 g
  • Cesnak - 10 g
  • Soľ - 10 g
  • Polievkové korenie - 20 g
  • Majoránka - 1 g
  • Petržlenová vňať - 10 g
  • Žemle - 100 g
  • Množstvo hotového jedla: 3,4 litra

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - sekcia polievky,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

1 komentár:

  1. aby ste z neho neprdeli, na dlho (4-6 hod.) ho namočte pred varením. Vodu zlejte a do varenia pridajte tymián. Dobrú chuť.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom