.

Klíčky s brokolicou

Klíčky sa dajú spracovať tepelne a získame tak výborný pokrm pre vegetariánov, ktorý je zdrojom proteínov, vitamínov, vlákniny a minerálov. Častým používaním klíčkov sa naučíme pracovať s nimi podľa fantázie, dovtedy sa možno hodia nejaké recepty na inšpiráciu. Tak napríklad dusené klíčky s brokolicou a karfiolom.

» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Klíčky s brokolicou

Klíčky s brokolicou
Klíčky s brokolicou, karfiolom a trojfarebnou paprikou

Recept - Klíčky s brokolicou

Zaradenie: Tradičné recepty / Bezmäsité pokrmy

Nakličovanie semien: najlepšie klíčia semená šošovice alebo slnečnice. Naklíčenie zvládne aj začiatočník. Šošovicu dobre preberieme, premyjeme v tečúcej vode a necháme niekoľko hodín namočenú. Potom ju zlejeme a vlhké šošovičky necháme v sitku nad nádobou s vodou klíčiť na pokojnom tmavom mieste. Ďalší deň šošovicu opäť premyjeme, necháme odkvapkať a vlhkú necháme ďalej klíčiť Tretí deň sú klíčky hotové a môžeme ich upotrebiť v kuchyni. Ak by sme ich chceli niekoľko dní uskladniť, tak v chladničke, pozor na kvasenie, ktoré sa môže na klíčkoch prejaviť ak nebudú pravidelne premývané.

Postup prípravy: na tuku osmažíme krátko nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájanú viacfarebnú papriku, osolíme, okoreníme a spolu krátko posmažíme. Po chvíli pridáme umyté klíčky a jemne podlejeme vodou alebo vývarom. Dusíme do mäkka a do vyvarenia vody. Karfiol a brokolicu dobre umyjeme, rozoberieme na menšie ružičky a necháme variť v mierne osolenej vode "al dente". Uvarený karfiol a brokolicu zlejeme a podávame ku klíčkom ako prílohu, omastíme pár kvapkami olivového oleja. Celozeleninové jedlo je výborné počas očistných a pôstnych období. Spĺňa najprísnejšie veganske podmienky stravovania.

Vylepšenia: klíčky môžeme spestriť použitím mixu semien (slnečnica, šošovica, cícer a podobne). Zahusťovať môžeme rozvarenou cuketou, tekvicou, zemiakom ...

Suroviny - Klíčky s brokolicou

Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné, možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • Olivový olej
  • Brokolica
  • Karfiol
  • Klíčky
  • Cibuľa
  • Trojfarebná paprika

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Ľudo Vitál,
Slovenská kuchyňa, zdravá výživa

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom