.

Ibištekový čaj

Bylinkový čaj vyrobený zo sušených častí rastliny ibišteka má jasnočervenú farbu. Je sladko-kyslej chuti pripomínajúcej chuť po brusniciach. Konzumuje sa horúci alebo studený. Obsahuje prospešné látky ako flavonoidy, antioxidanty, vitamín C, tým poskytuje významné zdravotné účinky pre ľudský organizmus. Na prípravu čaju sú vhodné viaceré odrody ibišteka. Pre komerčné využitie sa používajú okvetné lístky a kalich odrody Hibiscus Sabdariffa - ibištek sudánsky, ktorého nádherné červené kvety poznajú aj naši pestovatelia. Táto odroda sa prirodzene vyskytuje v západnej a východnej Afrike, juhovýchodnej Ázii, severnej Indii ale rastie aj v mnohých ďalších tropických a subtropických oblastiach. Ľudia na celom svete používajú rôzne časti tejto rastliny ako jedlo a liek.

» Slovenská kuchyňa » Nápoje » Ibištekový čaj

Ibištekový čaj
Ibištekový čaj

Z kalicha Hibiscus Sabdariffa, čo je spodná časť kvetu ibišteka, presnejšie z usušeného kalicha sa pripravuje ibištekový čaj, ktorý si môžete zakúpiť v obchode. Táto rastlina sa pestuje tiež ako významný zdroj lyka, jeho výrobou je známa predovšetkým Tanzánia. Pre vlastné použitie varím čaj z rastlín Čínska ruža, ktoré pestujem v črepníku.

Bylinkový čaj

Čaj z ibišteka je kategorizovaný ako bylinkový čaj. Bylinkový čaj sa vyrába z rôznych rastlín, bylín a korenia. V mnohých krajinách nemožno bylinkový čaj nazvať „čajom“, pretože nepochádza z čajovníka Camellia sinensis. Aj keď nie je taký populárny ako čierny a zelený čaj, predaj bylinného čaju naďalej rastie, čiastočne kvôli jeho potenciálnym prínosom pre zdravie.

Historicky sa čaj z ibišteka v afrických krajinách používal na zníženie telesnej teploty, na liečbu srdcových chorôb a na utíšenie bolesti v krku. V Iráne sa čaj z ibišteka používa na liečbu vysokého krvného tlaku. Posledné štúdie sa zaoberajú možnou úlohou ibišteka pri liečbe vysokého krvného tlaku a vysokého cholesterolu.

Vysoký krvný tlak vedci zistil, že pitie Karkade výrazne znižuje tak systolický ako aj diastolický krvný tlak. Na potvrdenie výsledkov sú potrebné ďalšie štúdie.

Cholesterol Výskumom sa zistilo, že pitie Karkade nijako výrazne neznižuje hladinu cholesterolu v krvi. Ďalšie štúdie preukázali, že konzumácia čaju alebo extraktu z ibišteka zvýšila dobrý cholesterol a znížila hladinu zlého cholesterolu a triglyceridov. Na preskúmanie vplyvu konzumácie ibišteka na hladinu cholesterolu sú stále potrebné kvalitnejšie štúdie.

Strata váhy Niektoré štúdie preukázali pozitívne účinky pri skúmaní účinkov koncentrovaného ibišteka na správu telesnej hmotnosti. Je potrebný ďalší výskum, aby sa úplne potvrdili výhody ibišteka v čaji.

Výživa

Čaj z ibišteka je prirodzene bez kalórií a bez kofeínu. Môže sa podávať teplý alebo ľadový. Pretože čaj z ibišteka je prirodzene koláčový, pridáva sa často cukor alebo med ako sladidlo, ktoré pridáva kalórie a sacharidy. Predpokladá sa, že prínos pre ibiškový čaj pre zdravie srdca je spôsobený zlúčeninami zvanými antokyany, rovnakými prirodzene sa vyskytujúcimi chemikáliami, ktoré bobuliam dodávajú farbu.

    Ibištek môže byť dostupný v nasledujúcich formách:
  • jednotlivé čajové vrecúška
  • čaj pripravený na pitie
  • voľné okvetné lístky kvetov
  • tekutý extrakt
  • zapuzdrený prášok

Vedľajšie účinky a riziká

V prehľade štúdií z roku 2013 sa uvádza, že veľmi vysoké dávky extraktu z ibišteka môžu potenciálne spôsobiť poškodenie pečene. Rovnaká recenzia uviedla, že sa preukázalo, že extrakt z ibišteka interaguje s hydrochlorotiazidom (diuretikom) u zvierat a s acetaminofénom u ľudí.

  • Jednotlivci, ktorí pijú bylinné čaje, by mali o tom informovať svojich lekárov, pretože niektoré bylinky majú potenciál interagovať s liekmi.
  • Podľa iných zdrojov nie je konzumácia ibišteka bezpečná pre ľudí, ktorí užívajú chlorochín, liek na maláriu . Ibištek môže znížiť, ako dobre tento liek účinkuje v tele.
  • Ľudia s cukrovkou alebo na liekoch na vysoký krvný tlak by mali pri konzumácii ibišteka sledovať hladinu cukru v krvi a hladinu krvného tlaku. Môže to totiž znížiť hladinu cukru v krvi alebo hladinu krvného tlaku.
  • Tehotné alebo dojčiace ženy by nemali piť ibištekový čaj.
  • Pitie ibištekového čaju s mierou sa všeobecne považuje za bezpečné. Ostatné produkty obsahujúce ibištek však nie sú regulované a môžu alebo nemusia obsahovať to, čo tvrdia. Tie obsahujú:
    doplnkov
    kapsuly
    extrakty

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Ernest Dúšok,
Slovenská kuchyňa - nápoje

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom