Svelá biela až nažltlá kalerábová polievka jemnej chuti a charakteristickej kalerábovej vône, mierne zahustená s vložkou kalerábu a zemiakov je vhodným predjedlom napríklad k cestovinovým pokrmom.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Kalerábová polievka
Recept - Kalerábová polievka
Zaradenie: polievky / biele
Postup prípravy: na tuku osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak do sklovita, zasypeme múkou a pripravíme svetlú zápražku, do ktorej za stáleho miešania pridáme vlažný vývar. Privedieme do varu, stíšime oheň a za občasného miešania varíme aspoň 1/2 hodiny. Kaleráb očistíme a umyjeme, nakrájame na tenké rezance, resp. nastrúhame na hrubom strúhadle a necháme uvariť v solenej vode do mäkka. Uvarený kaleráb scedíme a odvar z kalerábu pridáme k vývaru. Očistené a umyté zemiaky nakrájame na približne rovnaké kúsky ako kaleráb a v slanej vode uvaríme domäkka. Uvarené zemiaky scedíme. Do hotovej polievky vložíme uvarený kaleráb a uvarené zemiaky, krátko spolu povaríme, podľa potreby dochutíme polievkovým korením a podávame teplé. Nadrobno nasekanú petržlenovú vňať pridáme na taniere pri podávaní.
Vylepšenia: v kalerábovej polievke je možné vyvariť aj kalerábové šupky a listy, ak pochádzajú z bio produkcie. Polievka tak bude aromatickejšia a chutnejšia. Svieže a zdravé mladé listy môžu byť pokrájané do polievky.
Suroviny - Kalerábová polievka
Odporúčané množstvá a použité suroviny (na 10 porcií) sú iba orientačné, možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.
- Kaleráb - 300 g
- Cibuľa - 150 g
- Tuk - 100 g
- Múka hladká - 150 g
- Vývar - 2,5 litra
- Soľ - 150 g
- Čierne korenie mleté - 1 g
- Cesnak - 15 g
- Zemiaky - 150 g
- Petržlenová vňať - 10 g
- Polievkové korenie - 10 g Množstvo hotovej polievky: 3,4 litra
Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - polievky
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom