.

Kalerábová polievka

Svelá biela až nažltlá kalerábová polievka jemnej chuti a charakteristickej kalerábovej vône, mierne zahustená s vložkou kalerábu a zemiakov je vhodným predjedlom napríklad k cestovinovým pokrmom.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Kalerábová polievka

Kalerábová polievka
Kalerábová polievka

Recept - Kalerábová polievka

Zaradenie: polievky / biele

Postup prípravy: na tuku osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak do sklovita, zasypeme múkou a pripravíme svetlú zápražku, do ktorej za stáleho miešania pridáme vlažný vývar. Privedieme do varu, stíšime oheň a za občasného miešania varíme aspoň 1/2 hodiny. Kaleráb očistíme a umyjeme, nakrájame na tenké rezance, resp. nastrúhame na hrubom strúhadle a necháme uvariť v solenej vode do mäkka. Uvarený kaleráb scedíme a odvar z kalerábu pridáme k vývaru. Očistené a umyté zemiaky nakrájame na približne rovnaké kúsky ako kaleráb a v slanej vode uvaríme domäkka. Uvarené zemiaky scedíme. Do hotovej polievky vložíme uvarený kaleráb a uvarené zemiaky, krátko spolu povaríme, podľa potreby dochutíme polievkovým korením a podávame teplé. Nadrobno nasekanú petržlenovú vňať pridáme na taniere pri podávaní.

Vylepšenia: v kalerábovej polievke je možné vyvariť aj kalerábové šupky a listy, ak pochádzajú z bio produkcie. Polievka tak bude aromatickejšia a chutnejšia. Svieže a zdravé mladé listy môžu byť pokrájané do polievky.

Suroviny - Kalerábová polievka

Odporúčané množstvá a použité suroviny (na 10 porcií) sú iba orientačné, možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • Kaleráb - 300 g
  • Cibuľa - 150 g
  • Tuk - 100 g
  • Múka hladká - 150 g
  • Vývar - 2,5 litra
  • Soľ - 150 g
  • Čierne korenie mleté - 1 g
  • Cesnak - 15 g
  • Zemiaky - 150 g
  • Petržlenová vňať - 10 g
  • Polievkové korenie - 10 g
  • Množstvo hotovej polievky: 3,4 litra

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - polievky

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom