.

Špargľová polievka

Smotanovo nažltlá špargľová polievka, mliečno špargľovej vône, typickej špargľovej chuti, mierne korenistá, krémovo zahustená, s vložkou nakrájanej špargle.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Špargľová polievka

Špargľová polievka
  Špargľová polievka / NRTP-10-1-15

Recept - Špargľová polievka

Zaradenie: polievky / biele

Šparľa je vynikajúca zelenina, asi nič nečistí tak dobre obličky a močové cesty, ako práve špargľa. Odporúčame jesť pravidelne, najmä v období prirodzenej sezóny (od 1/2 apríla do 1/2 júna). Všetka špargľa čo vyrastie po Jánovi má ostať na poli, aby bola budúcoročná úroda dobrá.

Postup prípravy: Z tuku a múky pripravíme svetlú zápražku, pridáme mletý kvet, za stáleho miešania ju zalejeme vlažným vývarom, uvedieme do varu a ďalej varíme na miernom ohni s občasným miešaním aspoň 3/4 hodiny. Pred dovarením pridáme mleté korenie, 3/5 mlieka a krátko povaríme. Precedíme jemným sitkom a pridáme špargľu nakrájanú na kratšie kúsky, povaríme do mäkka. Nakoniec polievku zjemníme maslom a žĺtkom rozmiešaným v mlieku, dochutíme polievkovým korením, prípadne dosolíme. Opláchnutú a jemne nakrájanú petržlenovú vňať pridáme pred podávaním na tanier.

Vylepšenia: Sviežu špargľu olúpeme na stonkách od zrebavej časti. Rozlišujeme dva druhy - špargľa zelená, alebo biela. Obe sú vhodné na polievku.

Suroviny na špargľovú polievku

Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné (10 porcií), možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • Špargľa - 300 g
  • Tuk - 100 g
  • Múka hladká - 200 g
  • Vývar - 3 litre
  • Kvet mletý - 0,5 g
  • Čierne korenie mleté - 0,5 g
  • Mlieko - 250 g
  • Maslo - 20 g
  • Žĺtok - 1 ks / 20 g
  • Polievkové korenie - 20 g
  • Petržlenová vňať - 10 g
  • Soľ - 10 g
  • Množstvo celkom: 3,4 litra

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - sekcia polievky,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

1 komentár:

  1. Keď nastane obdobie špargle, niet lepšej voľby na polievku, než "asparágus lekársky". Kupujte len čerstvú špargľu, staršiu je potrebné olúpať, ak chcete vlastnú, musíte pestovať rok dopredu. Jedzte jej veľa, vaše močové cesty vám budú vďačné.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom