.

Ratkovské alebo revúcke guľky

Ratkovské guľky alebo tiež revúcke gule či gemerské guľky sa vyvárajú vo vode, z ktorej sa urobí jednoduchá a chutná polievka na kyslo. Guľky sú podávané buď s polievkou alebo ako druhé samostatné jedlo. Gemerské guľky sú sýte preto ich varíme pre fyzicky pracujúcich ľudí baníkov, lesných robotníkov, stavbárov.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Ratkovské alebo revúcke guľky

gemerské guľky  Ratkovské alebo revúcke guľky
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

44 / Recept - ratkovské alebo revúcke guľky

Milovníkom kyslých polievok a k tomu patriacich kompaktných takzvaných „guliek“ odporúčame nasledujúci recept.

Asi 20 strednej veľkosti zemiakov sa očistí a na trelci potrie (porajbe). Z toho sa šťava zcedí, pridá sa asi pol kila bravčového mäsa, ktoré sa na drobno posekalo, tri strúčky cesnaku, niečo čierneho korenia (tiež utlčeného a pretretého), asi dve lyžice múky, 1 celé vajce a toľko soli, koľko treba. Toto sa všetko spolu náležite pomieša a z tohoto cesta narobia sa guľky vo veľkosti slepäčieho vajíčka. Vo väčšom hrnku necháme vodu svariť, pripražíme ju masťou, posolíme, guľky pokladieme do vrelej vody, necháme za štvrť hodiny variť. Keď sú uvarené, môžu sa na misu vybrať a polievka so smotanou s prídavkom niečo múky pritrepe. Octu a korenia každá kuchárka pridá podľa ľúbosti. Najlepšie, keď prvú guľku kuchárka okúsi, či je nie tuhá; kto miluje guľky ľahšie, nech dá menej zemiakov, ale miesto toho omrvinky z rožkov alebo krupice (grísu). I viac vajíček môže sa pridať, lenže v pomere tom i omrvinky. Keď sa berie hovädzie mäso, musí sa pridať isté množstvo slaniny, aby guľky boly dosť mastné a chutné.

Suroviny - ratkovské alebo revúcke guľky

  • Zemiaky
  • Bravčové mäso
  • Cesnak
  • Čierne korenie
  • Múka
  • Vajce
  • Soľ
  • Masť
  • Polievka
  • Smotana
  • Ocot
  • Suché rožky / grís
  • Slanina

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom