Žlto krémová teľacia polievka na iný spôsob s vôňou citrónu a jemnou príchuťou teľacieho vývaru s krutónmi s osmaženej žemle.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Teľacia polievka na iný spôsob
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
25 / Recept - teľacia polievka na iný spôsob
Pol kila teľaciny varí sa so zeleninou, ale bez cibule. Keď je mäso mäkké, zapraží sa malou, nie tmavou, maselnou zápražkou. Do polievky vložia sa dva lístky (krížalky) citronu, aby mala i príjemnú vôňu. Potom sa polievka precedí, položí znovu na sporák, keď sovrie, pritrepe sa smotanou a troška bielou múkou a do nej vytlačí sa šťava z celého citrona. Mäso pokrája sa na menšie alebo väčšie kúsky a pridá sa do polievky. Ku polievke pridáva sa smažená žemlička alebo rožok.
Suroviny - teľacia polievka na iný spôsob
- Teľacie mäso
- Zelenina
- Maslo
- Múka
- Citrón
- Smotana
- Cestoviny
- Smažená žemľa
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom