.

Polievka z domáceho králika

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Polievka z domáceho králika

Polievka z domáceho králika  Polievka z domáceho zajačika (králika)
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

26 / Recept - polievka z domáceho králika

Obyčajne vezme sa zo zajačka lepší, tučnejší kus, t.j. chrbát a stehienka na pečienku, lopatky a prsičká sa môžu pripraviť na polievku. Je chutná, keď sa i týmto spôsobom pripraví: Do polievkového hrnca položí sa kúsok bravčovej masti; niekto radšej s maslom, ale dobre je, keď sa obojeho po kúsku pridá. A do rozpraženej masti dá sa málo múky, aby bola riedka zápražka, ktorú treba na dosť tmavo upražiť, potom drobno krájanej cibule a papriky (ale málo). Na to dať kúsky zajačinky, nechať dusiť, potom zaliať vodou (posoliť to sa rozumie). Kto chce, môže pridať zeleninu, potom rýžu a zemiaky alebo štipkané cesto alebo maslové haluštičky.

Z pečenky (jatier) môžu sa urobiť knédliky alebo halušky do polievky.

Mäso z domáceho zajačka sa dá pripraviť i na guľáš (viď č. 11.), lenže nepotrebuje toľko času k príprave ako mäso hovädzie a baranie.

Suroviny - polievka z domáceho králika

  • Zajačie mäso
  • Bravčová masť
  • Maslo
  • Múka
  • Cibuľa
  • Paprika
  • Soľ
  • Zelenina
  • Ryža
  • Zemiaky
  • Štipkané cesto
  • Maslové halušky
  • Pečienkové knedlíčky

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom