» Slovenská kuchyňa » Polievky » Polievka z domáceho králika
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
26 / Recept - polievka z domáceho králika
Obyčajne vezme sa zo zajačka lepší, tučnejší kus, t.j. chrbát a stehienka na pečienku, lopatky a prsičká sa môžu pripraviť na polievku. Je chutná, keď sa i týmto spôsobom pripraví: Do polievkového hrnca položí sa kúsok bravčovej masti; niekto radšej s maslom, ale dobre je, keď sa obojeho po kúsku pridá. A do rozpraženej masti dá sa málo múky, aby bola riedka zápražka, ktorú treba na dosť tmavo upražiť, potom drobno krájanej cibule a papriky (ale málo). Na to dať kúsky zajačinky, nechať dusiť, potom zaliať vodou (posoliť to sa rozumie). Kto chce, môže pridať zeleninu, potom rýžu a zemiaky alebo štipkané cesto alebo maslové haluštičky.
Z pečenky (jatier) môžu sa urobiť knédliky alebo halušky do polievky.
Mäso z domáceho zajačka sa dá pripraviť i na guľáš (viď č. 11.), lenže nepotrebuje toľko času k príprave ako mäso hovädzie a baranie.
Suroviny - polievka z domáceho králika
- Zajačie mäso
- Bravčová masť
- Maslo
- Múka
- Cibuľa
- Paprika
- Soľ
- Zelenina
- Ryža
- Zemiaky
- Štipkané cesto
- Maslové halušky
- Pečienkové knedlíčky
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom