Prvé zemiaky sú vždy veľká vzácnosť a uvariť z nich čerstvé jedlo ako polievka z nových zemiakov či iba pečené v rúre býva pochúťkou. Ak sa rozhodneme pre polievku, máme niekoľko možností, ako ju pripraviť. Výborný recept na polievku z nových zemiakov sme objavili v starej kuchárskej knihe od pani Vansovej.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Polievka z nových zemiakov
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
43 / Recept - polievka z nových zemiakov
Nové zemiaky sa náležite očistia; na rajnici rozpraží sa kus čerstvého masla, do neho sa dá drobno pokrájaná cibuľka; keď je žltá, pridá sa i zelený petržľan. Očistené zemiaky obtrú sa čistou šatou, dajú sa do masla, zakryté nechajú sa dusiť, pričom sa niekoľko ráz pomiešajú. Keď sú mäkké, posypú sa múkou, nechajú sa ešte málo popražiť, zalejú sa polievkou (v nedostatku tejže i vodou), pretrú sa cez sito, k precedenej polievke pridá sa niekoľko lyžíc sladkej smotany, a ak je pririedka, dá sa do misy žĺtok, rozmieša sa a zaleje horúcou polievkou.
Takáto polievka môže sa variť vtedy, keď jesto teľacie kosti alebo kosti zo sviečkovice, ktoré i tak nedajú dobrú a čistú polievku. K tejto polievke pridajú sa žemľové alebo iné plnky, ktoré sa osobitne uvaria.
Suroviny - polievka z nových zemiakov
- Zemiaky nové
- Maslo
- Cibuľa
- Zelený petržľan
- Múka
- Vývar
- Smotana sladká
- Žĺtok
- Krutóny zo smaženej žemle
- Pažítka
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom