.

Šťavová polievka

Ako deti sme celé leto pojedali zelené kyslé listy na lúke. Kto by povedal, že sa dajú využiť na niečo tak prírodné, ako štiavová polievka? Obohatiť môžno vajíčkom púšťaným, či do mäkka uvareným a pridá sa smažená, na kocky pokrájaná žemľa.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Šťavová polievka

Šťavová polievka  Šťavová polievka
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

32 / Recept - šťavová polievka

Zahradnú alebo poľnú šťavu (šťovík) pooberať, umyť, dať na sito, aby voda odtiekla; potom rozpražiť kus masla, dať doňho trošku cibuľky, keď je už žltá, šťavu z vody vystískať, dať do masla, posoliť a nechať zakryté dusiť. Za ten čas žemľu z kôrky obkrojiť, pokrájať na listy a v masle na žlto usmažiť. Keď je šťava mäkká, pridá sa k nej žemľa, málo múkou zasypať, ešte dusiť nechať, potom zaliať polievkou alebo i vodou a nechať dobre rozvariť. Potom cez sito pretrieť a dať nazpät do nádoby, rozriediť podľa potreby, smotany kyslej podľa ľúbosti. Pred nastolením zručne zabiť niekoľko vajíčok (na každú osobu počíta sa jedno) tak aby sa nerozlialy, nechať zovrieť tak, aby sa bielok uvaril, ale žĺtok mäkký ostal. I tak si môžeme spomôcť, že uvaríme vajíčka okremä na mäkko (2 1/2 minúty), vyberieme ich do studenej vody, pozorne olúpime a do misky položíme. Keď prijde na ne vrelá polievka, tak sa zase prehrejú. Polievka sa konečne žĺtkom „zalegíruje“, t. j. žĺtok sa na miske dobre roztrie a vrelá polievka naleje a mieša, aby sa žĺtok neseknul. Ku tejto polievke pridá sa smažená, na kocky pokrájaná žemľa.

Suroviny - šťavová polievka

  • Štiav
  • Maslo
  • Cibuľa
  • Soľ
  • Žemľa
  • Kyslá smotana
  • Vajcia
  • Žĺtok

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom