Pľúca sa uvaria ako kapusta alebo zelenina, a keďže to nie je svalová hmota, nie je v nich prítomný žiadny tuk, preto je polievka pripravená z pľúcok veľmi čistá a lahodná. Pľúcková polievka, keď ju ochutnáte, budete chcieť znova.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Polievka pľúcková
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
29 / Recept - polievka pľúcková
Keď jesto pri ruke pľúcky barančie alebo teľacie, môže sa pripraviť chutná polievka pľúcková. Pľúcky sa v slanej vode uvaria, keď sú mäkké, drobno posekajú. Na rajnici upraží sa malá zápražka cibuľková, keď je žltá, zaleje sa polievkou, v ktorej pľúcky vrely a i tieto dajú sa dnu. Ku koncu pridá sa kyslej smotany, keď je riedka, môže sa do smotany dať štipka múky alebo žĺtok, potom sa dá citronovej šťavy alebo octu. Pre príchuť pridá sa bobkový list a citronová kôrka. Obidvoje vyberie sa pred nastolením von. K tomu podáva sa užiarená žemlička.
Suroviny - polievka pľúcková
- Pľúcka
- Soľ
- Múka
- Soľ
- Cibuľa
- Maslo
- Vývar
- Kyslá smotana
- Žĺtok
- Citrón / ocot
- Bobkový list
- Užiarená žemlička
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom