Zajac má veľmi nízkotučné mäso, patrí do diviny, dokonalé pre číru nemastnú polievku. Prekvapivo je zajačie mäso úplne iné ako králičie mäso. Zatiaľ čo zajačie mäso je svetlé, jemnej chuti a často sa porovnáva s kuracím, zajačie je tmavej farby, má bohatú chuť a možno ho prirovnať k hovädziemu mäsu.
» Slovenská kuchyňa » Polievky » Zajaček zaprávaný
Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:
28 / Recept - zajaček zaprávaný
V rajničke udusí sa na kúsku masla niekoľko žampionov, keď ich nieto, i samý zelený petržľan. Na toto dá sa zajaček na kúsky podelený, osolí sa a keď sa pomieša, nechá sa dusiť, kým barvu nedostane a je nie mäkké. Pri tom sa kedy-tedy podleje polievkou alebo vodou. Keď je mäso mäkké, vezme sa von, omáčka sa s pridaním troška maslovej riedkej zápražky zvarí, pridá sa smotany, nechá sa už len k varu prísť, mäso sa vkusne pokladie na misku a nastolí. Kto chce mať nakyslé, môže dať i citronovú šťavu do toho.
Suroviny - Zzajaček zaprávaný
- Šampiňóny
- Zelený petržľan
- Soľ
- Vývar
- Múka
- Maslo
- Smotana
- Citrón
- Zemiaky
Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom