.

Zajaček zaprávaný

Zajac má veľmi nízkotučné mäso, patrí do diviny, dokonalé pre číru nemastnú polievku. Prekvapivo je zajačie mäso úplne iné ako králičie mäso. Zatiaľ čo zajačie mäso je svetlé, jemnej chuti a často sa porovnáva s kuracím, zajačie je tmavej farby, má bohatú chuť a možno ho prirovnať k hovädziemu mäsu.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Zajaček zaprávaný

Zajaček zaprávaný  Zajaček zaprávaný
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

Slovenská spisovateľka Terézia Vansová (1857-1942) sa preslávila dielom Sirota Podhradských, ktoré bolo prvým slovenským románom ženskej spisovateľky. Popri písaní sa rodáčka zo Zvolenskej Slatiny angažovala v ženskom hnutí, hlavným jej príspevkom k ženskému obrodeniu boli rady gazdinkám a kuchárska kniha - Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha:

28 / Recept - zajaček zaprávaný

V rajničke udusí sa na kúsku masla niekoľko žampionov, keď ich nieto, i samý zelený petržľan. Na toto dá sa zajaček na kúsky podelený, osolí sa a keď sa pomieša, nechá sa dusiť, kým barvu nedostane a je nie mäkké. Pri tom sa kedy-tedy podleje polievkou alebo vodou. Keď je mäso mäkké, vezme sa von, omáčka sa s pridaním troška maslovej riedkej zápražky zvarí, pridá sa smotany, nechá sa už len k varu prísť, mäso sa vkusne pokladie na misku a nastolí. Kto chce mať nakyslé, môže dať i citronovú šťavu do toho.

Suroviny - Zzajaček zaprávaný

  • Šampiňóny
  • Zelený petržľan
  • Soľ
  • Vývar
  • Múka
  • Maslo
  • Smotana
  • Citrón
  • Zemiaky

 

Naša kuchárka vám praje dobrú chuť
s receptami z knihy:
Terézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom